Hvordan overdrages en sommerhusgrund?

Moster i udlandet vil overdrage sommerhusgrund til arvinger, der skal slippe billigst muligt i skat.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Moster har i mere end 50 år været bosat i Sydamerika, hvor arveafgiften er minimal. I mere end 20 år har moster haft en ubebygget sommerhusgrund i DK. Hun har ikke selv børn og hendes forældre og søster er alle døde. Hendes nærmeste familie er derfor søsters børn, der begge er bosiddende i DK. Moster overvejer nu at sælge sommerhusgrunden til søsters børn evt. som forskud på arv. Hvordan gøres dette bedst og skattemæssigt billigst for Moster såvel som for søsters børn? mvh SJ

! Din moster kan afstå grunden på følgende 3 måder:

1) Salg af grunden. 2) Overdragelse af grunden som gave. 3) Ved arv fra din mosters dødsbo.

Ad 1) Salg af grunden.

Hvis din moster vælger at sælge grunden – uanset om dette sker til familiemedlemmer eller øvrige købere – bliver din moster beskattet af en eventuel fortjeneste ved salget. Fortjenesten opgøres i henhold til ejendomsavancebeskatningsloven og medregnes i den skattepligtige indkomst. Et salg til søsters børn skal ske til handelsværdien.

For god ordens skyld bemærker jeg, at jeg alene kan udtale mig om de skattemæssige konsekvenser i Danmark for din moster. Hvorvidt din moster tillige bliver beskattet i Sydamerika, har jeg intet grundlag for at udtale mig om, hvorfor jeg vil anbefale, at din moster tillige søger rådgivning i Sydamerika.

Ad 2) Overdragelse af grunden som gave.

Overdragelse af grunden som et arveforskud til søsters børn behandles skattemæssigt som en gave. Gaver til søsters børn bliver imidlertid beskattet som skattepligtig indkomst. Overdragelse af grunden som gave skal ske til handelsværdien.

Ad 3) Ved arv fra din mosters dødsbo.

Da din moster har boet mere end 50 år i Sydamerika, har din moster ikke et såkaldt hjemting i Danmark. Dødsboet efter din moster vil således som udgangspunkt blive behandlet i henhold til skifte- og arvereglerne i Sydamerika. Hvis din moster efterlader sig en grund i Danmark, skal der betales bo- og tillægsboafgift (tidligere arveafgift) af værdien af grunden i Danmark. Bo- og tillægsboafgiften udgør 36,25 % af den del af værdien, der overstiger et bundfradrag på 264.100 kroner (i 2010). Hvis grunden bliver udlagt til arvingerne i boet efter din moster, skal bo- og tillægsboafgiften betales af arvingernes egne midler. Grunden kan udlægges til arvingerne i boet til en værdi svarende til 15 % under den offentlige vurdering.

Med venlig hilsen Susanne Jakobsen, advokat, www.ForumAdvokater.dk