Hvordan oprettes en ægtepagt?

Alle ægtepar har vel overvejet det - men hvordan gør man egentlig?

Foto: Modelfoto: Colourbox. Der skal lidt mere til end bare en underskrift midt under bryllupsceremonien, hvis man ønsker at oprette en ægtepagt.
Læs mere
Fold sammen

? Hvordan oprettes særeje ved indgåelse af ægteskab?

Kan man blot udfylde en erklæring på Rådhuset, umiddelbart inden man siger ja til hinanden samme sted?

Med venlig hilsen J.

! Nej, du kan ikke nøjes med en erklæring. En ægtepagt er kun gyldig, hvis den er tinglyst. Ægtepagter tinglyses ved bil- og personbogen.

Der findes mange former for særeje: Skilsmissesæreje, kombinationssæreje, fuldstændigt særeje, tidsbegrænset særeje og brøkdelssæreje, og inden for disse områder er der mange valgmuligheder.

Mange tror, at "en ægtepagt trækker vi da i en automat", men det er i virkeligheden meget indviklet at finde frem til den helt rigtige særejemodel.

Det er muligt, at du for eksempel bare ønsker dig et godt gammeldags fuldstændigt særeje - men er du sikker på, at det lige er den model, der passer bedst i dit ægteskab? Der er rigtigt mange muligheder, og for at gøre det endnu vanskeligere vil jeg nævne, at ægtepagten ofte med fordel kan kombineres med et testamente.

Nogle former for særeje vil jeg direkte fraråde, for eksempel skilsmissesæreje i ren form. Forklaringen er, at skilsmissesærejet bliver fælleseje, uanset hvem af jer, der dør først. Dermed forsvinder særejet helt ved den enes død, og det er sjældent ønsket. Derfor bør den rene form undgås. Ikke desto mindre vælges den desværre af mange, der tror, at "det er så enkelt".

Du bør kontakte en advokat og få en grundig rådgivning om mulighederne.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk  

Læs mere om ægtepagter og særeje på www.forumadvokater.dk