"Hvordan køber jeg eksmanden ud af huset?"

Skilsmisse og krise på boligmarkedet er en meget problematisk cocktail.

Stramme kreditter og faldende boligpriser gør det svært for den ene part at overtage den fælles bolig ved skilsmisse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg har boet sammen med min kæreste i et hus, men han er nu fraflyttet. Jeg har ikke haft held med via kreditforeningen at blive godkendt som eneejer af huset på grund af finanskrisen. Derfor har vi aftalt, at han fortsat står på huset og lånet, men han ønsker at få den ”friværdi”, der vil være, hvis vi solgte huset nu.

Så jeg køber ham ud nu, selv om vi ikke kan gøre det formelt, og jeg har alle udgifterne.

Hvordan kan jeg sikre mig imod, at han forlanger at få halvdelen igen, hvis jeg om et år kan overtage huset og ”køber” hans andel?

Med venlig hilsen N.N.

! Du har helt ret i, at finanskrisen kan give nogle alvorlige praktiske og juridiske problemer i skilsmissesituationer.

For banker og realkreditinstitutioner drejer det sig på den ene side om at vurdere din kreditværdighed som eneejer af ejendommen. Hertil kommer, at der er nogle regler for, hvor stort et lån, man må give i ejendommen i forhold til dennes handelsværdi. I det nuværende marked kommer mange i klemme på begge de to forhold.

Du kan ikke både blæse og have mel i munden. Du kan ikke lade din kæreste beholde huset og samtidig blive ”ejer” af det. Du kan aftale en køberet, og du kan træffe aftale om vilkår for det lån, du giver din kæreste, herunder den sikkerhed du kan få for lånet.

Så længe din kæreste står som ejer af huset, risikerer du, at hans eventuelle kreditorer foretager udlæg i det. Sker det, så kan han miste huset – og du mister din ret og det, du har skudt i det.

Når I lever papirløst, så har I faktisk brug for en del papirer. Jeg synes, I skal kontakte en advokat for at få en nøje gennemgang af mulighederne og få strikket den helt rigtige model sammen. I bør overveje testamente, krydslivsforsikring og modellen for ejerskab af huset. Det kan også være, at advokaten kan hjælpe med at få dig godkendt som ejer, eventuelt sammen med din kæreste. Der er flere muligheder, men jeg kan ikke inden for rammerne af brevkassen give dig en fuldstændigt færdig køreplan.

Med venlig hilsen Lone Brandenborg advokat (L) og mediator, www.forumadvokater.dk