Hvordan hjælper vi bedst forældre med lånet?

Gave eller familielån – skatten spiller en rolle.

Ved gave eller familielån spiller skatten en rolle. (Arkivfoto: Scanpix) Fold sammen
Læs mere

SPØRGSMÅL:

Mine forældres afdragsfri lån på sommerhuset (som udgør cirka 70 procent af vurderingen) udløber snart, og det vil være økonomisk svært for dem, når afdragene skal til at betales. Min ægtefælle og jeg vil gerne hjælpe dem, men hvordan gør vi det smartest?

Min umiddelbare tanke er at betale afdragene ud af min egen topbeskattede løn, således at de sidder for det samme som nu. Pengene kan jeg få tilbage, når sommerhuset sælges, eller vi måske en dag overtager (køber eller arver?) sommerhuset.

Hvad vil jeres råd være i forhold til at hjælpe mine forældre?

Med venlig hilsen P.

SVAR:

Den nemmeste måde at hjælpe dine forældre er at give dem et lån eller en gave. Tænkes skatten ind, falder valget ud til fordel for lånet. Gaver skal der betales 15 procent gave­afgift af, såfremt du til hver af dine forældre giver mere end 61.500 kroner pr. år. Lån har den fordel, at du kan kræve beløbet tilbage­betalt, og er lånet ikke tilbagebetalt ved dine forældres død, kan dit tilgodehavende fragå i boafgiftsgrundlaget. Dette betyder, at du ikke skal betale boafgift af det, som du har lånt til dine forældre.

Der er en enkelt lille fælde, som du skal være opmærksom på. I loven er der en bestemmelse om, at afdødes gældsforpligtelser til børn og andre nærtstående ikke kan fratrækkes i boafgiftsgrundlaget, med mindre der er tale om virkeligt ydede lån. Det anførte betyder, at du skal huske at oprette et gældsbrev for lånene, og du skal huske at have kvitteringer for overførslerne fra din bankkonto til dine forældres.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk