Hvordan håndteres værdiløse aktier?

Papirer i for eksempel Roskilde Bank og Amagerbanken er ingenting værd, men hvornår og hvordan må man trække tabet fra i skat?

Kan et tab modregnes i aktieudbytter fra børsnoterede aktier? Fold sammen
Læs mere
Foto: MISTSIUK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPØRGSMÅL?

Jeg var aktionær i eHuset A/S (tidligere Dansk Data Elektronik A/S), der gik konkurs i juli 2001. Siden konkursen har de værdiløse aktier ligget i mit depot, indtil de blev udtaget af depotet i marts 2015, fordi konkursboet blev afsluttet uden dividende til aktionærerne.

Kan mit tab modregnes i aktieudbytter fra børsnoterede aktier?

Kan mit tab modregnes i aktieavancer fra børsnoterede aktier, selv om de værdiløse aktier ikke har været børsnoteret siden konkursen?

Jeg var også aktionær i Amagerbanken A/S, der gik konkurs i februar 2011. Kan jeg sælge de værdiløse aktier til min søn for en øre per styk for at realisere mit tab, så jeg ikke behøver at vente på konkursboets afslutning?

Med venlig hilsen J.

SVAR

Tab på aktier kan først fradrages, når de er afstået. Ved det traditionelle salg via børsen giver det ingen problemer at finde ud af afståel­sestidspunktet. I andre tilfælde er det ikke altid ligetil.

For cirka 30 år siden fastlagde Skat afståel­sestidspunktet til det tidspunkt, hvor et selskab gik konkurs, hvis der var en betydelig underbalance.

Baggrunden var, at aktierne ved konkursen var værdiløse, og at fradrag for tab på ikke-børsnoterede aktier før skatte­reformen af 19. maj 1993 krævede tre års ejerskab. Hvis afslutningen på konkursboet skulle afventes, ville skatteyderen i de fleste tilfælde have ejet aktierne i mere end tre år og dermed få fradragsret for tabet.

En skatteyder var ikke tilfreds med Skats udlægning af loven, og han tog sagen hele vejen til Højesteret. I 1998 bestemte Højesteret, at aktier i et konkursramt selskab først er afstået, når selskabet i forbindelse med konkursens afslutning slettes i Erhvervsstyrelsen. Tabet på dine aktier i eHuset A/S er derfor realiseret ved konkursens afslutning i 2015.

Tabet behandles på lige fod med andre tab på børsnoterede aktier, og det betyder, at tabet kan modregnes i udbytter på børsnoterede aktier og i gevinst ved afståelse af børsnoterede aktier.

Med aktier i et konkursramt selskab er man til en vis grad selv herre over, hvornår man ønsker at realisere tabet. Tabstidspunktet er dog senest selskabets sletning i Erhvervsstyrelsen, som det for eksempel er tilfældet med dine aktier i eHuset A/S. Frem til sletningen i Erhvervsstyrelsen står det aktionæren frit at finde en køber til de værdiløse aktier.

Jeg er for eksempel vidende om, at der er handlet ganske mange aktier i Roskilde Bank over hækken i Roskilde og omegn. Du kan derfor fremrykke tabet ved at sælge aktierne i Amagerbanken. I dit sted vil jeg dog sælge til naboen eller en anden udenforstående til et symbolsk beløb, idet du så ikke udsætter dig for, at Skat ikke vil anse handlen for reel.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk