Hvordan arver barnebarn, når moderen er død?

Der kan være stor forskel på arven med og uden testamente.

Bedstemor_Brevkassen

? Min datters morfar er enkemand i uskiftet bo og far til tre børn. Min datters mor gik bort for et par år siden, de andre to af hans børn er i live. Min datter er enebarn, har ingen børn, og jeg blev skilt fra hendes mor for en del år siden.

Min datters mor var i live, da mormoderen gik bort og efterlod morfaderen i uskiftet bo.

Hvordan er min datter stillet arvemæssigt, når hendes morfar går bort, og han han ikke efterlader sig testamente?

Hvis han skriver testamente, vil han så være i stand til at skrive min datter helt ud af det, hvis han ønsker det, eller vil der som minimum være tale om en form for tvangsarv?

Med venlig hilsen A

! Din datter indtræder i moderens sted. Hun vil altså arve mormor og morfar. Når morfar dør, vil bobeholdningen efter loven tilfalde de tre fællesbørn til lige deling, forudsat der ikke findes et testamente.

Hvis der findes et testamente, kan der være rådet sådan, at arven er fordelt anderledes. Din datter kan ikke fratages en mindstearv, idet der gælder tvangsarveregler, og her gælder, at afdøde frit kan råde over tre fjerdedele, mens en fjerdedel er tvangsarv. Denne fjerdedel deles så med halvdelen til ægtefælle og den anden halvdel fordeles ligeligt mellem børnene. Hvis der først skiftes efter morfars død, vil tvangsarven være en fjerdedel til deling mellem de tre børn.

Din morfar vil, hvis han nu opretter testamente, kunne råde frit over 3/8, mens 5/8 af det samlede bo uden forudgående testamente falder til de tre børn til lige deling.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk