Hvor længe skal vi vente? Frygt for at valg udskyder de nye ejendomsvurderinger

Det trækker ud med at offentliggøre et nyt system til at vurdere ejendomme - og dermed også nye ejendomsvurderinger. Det giver frygt for, at det bliver udskudt.

Ejerne af de nye lejligheder i Sydhavnen må ligesom alle andre boligejere leve med usikkerhed, hvad angår boligbeskatningen. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Det nye system til at vurdere og dermed beskatte ejendomme tittede så småt frem på et møde for ejendomsmæglere i denne uge, og det løb øjeblikkeligt ind i hård kritik. Det kommer ifølge dagbladet Børsen nemlig kun til at ramme præcist ved godt 72 procent af de danske ejendomme – et tal, som Skatteministeriet dog afviser at have oplyst.

Men det er det langstrakte forløb uden en offentliggørelse af det nye system, der er det virkelige problem, fordi det forlænger usikkerheden om fremtidens boligbeskatning, mener flere ordførere.

»Jeg forventer, at offentliggørelsen er lige på trapperne. Regeringen sagde »om få uger« i forbindelse med 2025-planen. Og det er faktisk nu,« konstaterer Dennis Flydtkjær, skatte­ordfører i Dansk Folkeparti.

Han kalder det »usmart«, at det trækker ud, fordi det skaber usikkerhed på boligmarkedet. Og selv om han tilhører regeringens parlamentariske grundlag, så ved han ikke, hvorfor tiden går. Han er især bekymret for, at de kommende forhandlinger om de langsigtede planer for landets økonomi går i hårdknude og ender med et valg.

»Kommer der eventuelt valg, så kan der gå måneder, og det kan ikke være smart i forhold til ro på boligmarkedet. Vi skal under alle omstændigheder prøve at finde et bredt flertal for et nyt ejendomsskattesystem, for det er gift for boligmarkedet, hvis man frygter, at det ændres efter et valg. Ejerboliger er den suverænt største investering i folks økonomi,« siger Dennis Flydtkjær.

»Vi sidder i et vakuum«

Den socialdemokratiske ordfører på området, Benny Engelbrecht, indkaldte i går finansminister Claus Hjorth Frederiksen til samråd med spørgsmålet:

»Hvorfor har regeringen fortsat ikke fremlagt et udspil til nyt ejendomsvurderingssystem, til trods for at statsministeren den 30. august 2016 på et pressemøde oplyste, at et forslag til nyt ejendomsvurderingssystem ville blive fremlagt »meget snart?«

Finansministeriet henviser Berlingskes spørgsmål til skatteminister Karsten Lauritzen (V), som skriftligt svarer:

»Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på præcis, hvornår udspillet kommer. Det her er en opgave, vi tager meget alvorligt, og vi præsenterer udspillet så snart, vi er klar til det.«

Benny Engelbrecht kalder det »demokratisk dybt betænkeligt«, hvis systemet er blevet præsenteret for aktører i den finansielle sektor før Folketinget.

»Vi sidder i et vakuum, og det er centralt for 2025-planen. Vi lægger jo op til at bruge 30 milliarder kroner på området over årene, men vi sidder med blind makker,« siger han.

Benny Engelbrecht regner med, at regeringen ved Folketingets åbning i oktober vil varsle at udsætte et nyt system og nye ejendomsvurderinger yderligere.

Hvad angår træfsikkerheden, er der ifølge de anslåede tal sket en markant forbedring i forhold til, at Rigsrevisionen i 2013 fastslog, at ejendomsvurderingen i 2011 var skæv i tre ud af fire tilfælde. Og træfsikkerheden møder da heller ikke kritik fra Socialdemokraterne:

»Logik tilsiger, at det er svært at ramme præcist i de dele af landet, hvor der er for langt mellem boligerne til, at man med objektive kriterier og naboprincippet kan ramme præcist nok. Så kommer det jo an på, hvordan man har tænkt sig at klare det – om det skal være med manuelle vurderinger. Men alt det kan vi jo først vurdere, når vi ser det nye system,« siger Benny Engelbrecht.