Hvis du tror, du ved alt om din økonomi, tager du sandsynligvis fejl

Går du i stå, undlader du at tage stilling eller får du bare taget dårlige beslutninger? Sådan er virkeligheden for mange danske familier. Men det værste er, hvis du ikke en gang ved, at du gør det!

»Det kan give dig store tab i din økonomi på langt sigt, hvis du tager dårlige beslutninger eller udskyder ændringer i din økonomi,« advarer Kim Valentin. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør du, når du skal tage en økonomisk beslutning? Det er de færreste, der benytter en bestemt fremgangsmåde, når de tager økonomiske beslutninger. Der er mange forskellige måder at tage økonomiske beslutninger på i de danske familier. En rationel tilgang går ud på at udnytte de økonomiske muligheder bedst muligt.

Det kan være ganske indviklet at få forholdet mellem ønsker til tilværelsen og de økonomiske muligheder til at gå op i en højere enhed. For mange kan det være en næsten umulig opgave at skabe det overblik, der gør det muligt at tage gode beslutninger.

Derfor går mange familier i stå, når der skal tages økonomiske beslutninger. De får ikke skabt det overblik, der kan mindske usikkerheden tilstrækkeligt til, at de tør tage en beslutning. Selv mindre økonomiske beslutninger kan blive uoverskuelige, hvis du er usikker på konsekvenserne eller er bange for at blive snydt af leverandører.

Derfor ender mange gode projekter og økonomiske omlægninger i skrivebordsskuffen og bliver aldrig ført ud i livet. Det kan give dig store tab i din økonomi på langt sigt, hvis du tager dårlige beslutninger eller udskyder ændringer i din økonomi.

Omlægning af lån, køb af fast ejendom, indbetaling til pension, investeringer og forbedringer i boligen er nogle af de økonomiske beslutninger, der ofte bliver håndteret dårligt.

Er du gået i stå med en økonomisk beslutning, kan grafikken til denne gennemgang måske hjælpe dig videre.

Ved at bruge en god beslutningsmodel kan du skabe værdi i din økonomi. Det handler om at blive mere bevidst om grundlaget for en beslutning. Det tager tid at skabe et overblik. Det koster desuden penge, hvis du får en arkitekt, jurist eller en økonomisk rådgiver til at lave en samlet løsning for projektet. I sidste ende betaler forskellen mellem den gode og den mindre gode løsning rigeligt omkostningerne til professionel hjælp og ofte meget mere.

Det værste, du kan gøre, er at springe direkte fra et ønske til at gennemføre den første og bedste løsning, der viser sig.

Det kan være, at du føler, at du har overblikket allerede, at du satser på at være heldig, eller at du bare er ligeglad med konsekvenserne. Men så bliver risikoen også derefter.

Mange, der kommer i økonomisk uføre, gør det på grund af dårlige økonomiske beslutninger og projekter, der løber af sporet.

Hvis du tror, du ved det hele, så tager du sandsynligvis fejl. Mange familier er ikke klar over, hvor lidt de ved, og det er næsten det værste. Det giver falsk tryghed, der gør, at du tager forkerte beslutninger og und­lader at tage nødvendige beslutninger på andre områder.

Vil du tage bedre økonomiske beslutninger, begynder det med, at du (og din partner) beskriver jeres ønsker til tilværelsen. Brug derefter beslutningsmodellen til at tage gode økonomiske beslutninger.