Hvilket land skal jeg oprette mit testamente i?

En dansker med tilknytning til hele tre europæiske lande og ingen arvinger risikerer at havne i et testamente-limbo. Løsningen er flere testamenter.

Stranden Praia do Norte på den portugisiske ø Faial er berømt for sine imponerende, gigantiske atlanterhavsbølger, men det kan meget nemt medføre juridiske udfordringer med testamentet at slå sig permanent ned i andre EU-lande. Foto: Scanpix/Reuters Fold sammen
Læs mere

Jeg bor i Portugal, hvor jeg flyttede til i 2015. Tidligere har jeg boet i Sverige – siden 1999.

Jeg har sommerhus, opsparinger, pensioner og så videre i Danmark, da jeg har arbejdet i Danmark – også da jeg boede i Sverige – og jeg er dansk statsborger.

Da jeg ikke har nogle arvinger, er det på tide at oprette et testamente. Ifølge min sagfører i Portugal skal jeg oprette et testamente i Portugal.

Dog mener den portugisiske sagfører, at jeg skal oprette et testamente i Danmark for mit sommerhus, da dette er under dansk lovgivning. Er dette korrekt?

Og så et yderligere spørgsmål:

Ifølge internordiske aftaler var mit »hjemting« Sverige i fem år efter udflytning fra Danmark. Derfor vil jeg gerne vide, om jeg skal oprette mit testamente i Danmark eller Sverige – og Portugal?

Med venlig hilsen L.

Du får et »livrem-og-seler-råd«, fordi du er så flakkende, som du beskriver det.Udgangspunktet er egentlig, at et dødsbo behandles i det land, hvor afdøde bor på dødstidspunktet. Men dødsboer behandles meget forskelligt rundt om i verden. Da det ser ud til, at du har ganske mange aktiver i Danmark og i øvrigt synes at have afgørende tilknytning her til landet, vil der være en mulighed for, at dit bo i al fald delvist kan blive behandlet her i landet.

Du efterlader mig ikke med indtryk af, at du i dag har nogen særlig tilknytning til Sverige.

Mit råd vil være, at du opretter et testamente i Portugal, som du er blevet rådet til dernede, og i Danmark. Det kan være af betydning, såfremt du i det danske testamente tilkendegiver, at du ønsker at være undergivet dansk arve- og skifteret og får præciseret, at du opfatter dig som mere dansk end noget andet.

I din situation vil jeg også anbefale dig, at du orienterer dem, du indsætter som arvinger, om, at du har oprettet testamente. Generelt synes jeg ikke, at man skal skilte med sine testamentsdispositioner, men hvis der ikke er nære arvinger, vil det være hensigtsmæssigt, at nogen er orienteret, så det hele ikke drukner, når det måtte blive aktuelt.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk