Hvilke vedtægter gælder for ejerforening?

Foreningen har vedtaget sine egne vedtægter, men i mellemtiden er der kommet ny »normalvedtægt«.

Ejerforeninger, der ikke har egne vedtægter, er underlagt den såkaldte normalvedtægt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Vi er en lille ejerforening med fem boliger, som er i tvivl om, hvilke vedtægter der gælder for os. Foreningen er oprettet i 1986, og på generalforsamlingen 1993 blev det vedtaget, at det skulle være »Boligministeriets normalvedtægter bekendtgørelse nr. 251 af 14.06.1966 som ændret i bekendtgørelse nr. 124 af 16.04.1976«. Dette blev tinglyst 24.01.1994.

Vi har nu gennem alle årene kørt efter disse vedtægter, og enkelte ejere har derfor for egen regning renoveret facader, vinduer, døre etc. Men vi er nu blevet bekendt med, at der er kommet en ændring i 2005, hvor der i disse står, at ejerforeningen står for al udvendig renovering. Disse nye vedtægter er aldrig blevet diskuteret eller vedtaget i foreningen.

Hvis det er de nye vedtægter, der automatisk er gældende for os, står enkelte af ejerne meget dårligt, da de så nu kan påføres udgifter til andre ejeres renovering af facade, vinduer og døre. Hvilke vedtægter gælder for os?

I øvrigt - er det muligt at ændre tidligere besluttede fællesarealer uden enstemmighed? Vi har nogle fællesarealer, hvor blandt andet en opgang kun bruges af to ejere, men de andre tre betaler 80 procent af udgifterne til den. De tre andre har egne indgange/opgange, som de selv står for.

Desuden blev fællesarealer og fordelingstal besluttet ved oprettelse, hvor nogle lejligheder kun fremgik som lokaler og først i 1996 blev ophævet til godkendt bolig efter en ombygning.

Med venlig hilsen E.

! Den tinglyste vedtægt gælder. Mener jeg.

I de fleste ejerforeninger findes et sæt vedtægter. Ejerforeninger, der ikke har egne vedtægter, er underlagt den såkaldte normalvedtægt. Den nye normalvedtægt er gældende i foreninger, der stiftes efter 1. januar 2005. For ejerforeninger stiftet inden dette tidspunkt gælder den nye vedtægt fra 1. januar 2006.

Normalvedtægten har derfor alene betydning i de ejerforeninger, hvor der ikke er vedtaget en individuel vedtægt. De ejerforeninger, hvor der foreligger en sådan vedtægt, er således ikke påvirket af ændringerne i den gældende normalvedtægt. I nogle ejerforeninger gælder normalvedtægten med et tinglyst tillæg. Det er ikke umiddelbart klart, hvorledes den nye normalvedtægt påvirker den gældende vedtægt. Meget synes dog at pege på, at medlemmerne i en sådan forening har ønsket netop den tidligere gældende normalvedtægt med de fastsatte tilføjelser, hvorfor den nye normalvedtægt ikke skal erstatte den tidligere normalvedtægt i denne situation.

Baggrunden er ejerlejlighedsloven, der blev vedtaget i 1966. Loven bestemmer, at de nærmere bestemmelser om ejerforeningens ledelse, regnskabsaflæggelse, revision med videre fastsættes i en såkaldt normalvedtægt. Den gælder, med mindre andet er vedtaget eller tinglyst. Den normalvedtægt, som boligministeren udarbejdede i 1966, har indtil 2005 været gældende, kun med en mindre justering i 1976 (reglerne om afstemning).

Denne normalvedtægt var ikke god og den førte ofte til problemer.

I forbindelse med ændringer i ejerlejlighedsloven i 2004 er der sat skub på udarbejdelsen af en ny normalvedtægt.

Det er ikke muligt at svare helt præcist på spørgsmålet om fællesarealerne, da det kræver nærmere kendskab til historikken og begrundelsen for denne. Som udgangspunkt kræves enstemmighed, men der kan måske i historikken findes grundlag for at søge dette udgangspunkt fragået.

Men en ting er, hvad juraen fører til, en anden er, hvad de enkelte medlemmer føler. Som du beskriver det, vil der altid være utilfredshed, og derfor bør I jo i jeres lille forening søge sammen og tale jer til rette. Det er bare ikke nemt, men aftal, at I får en mediatoradvokat til at hjælpe jer. Det kan føre til enighed og spare jer alle for meget. Held og lykke med det.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk