Hvert fjerde hus er usælgeligt

Op mod 12.000 huse og rækkehuse med til-salg skilte rundt om i landet er tæt på at være usælgelige.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har allerede overskredet sidste salgsdato - eller de nærmer sig med hastige skridt. Ifølge en undersøgelse, som Boligsiden.dk har foretaget for Søndagsavisen, har hvert fjerde hus, der var til salg i april, i gennemsnit stået til salg i 919 dage eller i mere end 2,5 år.

Det er markant længere end for et år siden, hvor den gennemsnitlige liggetid for den fjerdedel, som var sværest at sælge, lød på et år og ti måneder.

Men hvad værre er, så peger alt på, at de mange huse aldrig finder en ny ejer. Boligsiden har også set på, hvor mange boliger, der rent faktisk bliver solgt, hvis de har stået til salg i mere end 2,5 år. Og det er til at overse. Siden årsskiftet drejer det sig om beskedne 46 huse - det er mindre end én procent af de solgte huse. Og skruer man liggetiden op til tre år, er der kun solgt sølle ni.

Jan Nordmann, kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC, medgiver, at 2,5 år er rigtig lang tid, selv om han nødigt vil sætte en egentlig udløbsdato på.

»Men selvfølgelig sker der et eller andet, når huse har stået længe til salg. De købere, der er i markedet, har set det mange gange - og sætter man prisen ned, så risikerer man, at de tænker: Jamen, så er der nok noget galt,« siger Jan Nordmann.

Han peger også på, at de fleste huse med lang liggetid ligger i de tyndt befolkede områder, hvor der typisk også er affolkningsproblemer.

»De har mange odds imod sig. Her skal der gevaldige prisfald til, hvis de skal sælges. Ingen tvivl om det.«

Ifølge Birgit Daetz, kommunikationsdirektør i Boligsiden.dk, er de mange usælgelige boliger en del af forklaringen på, at der i dag er rekordmange boliger til salg.

»Det samlede boligudbud er i dag på lige knapt 82.000. Det har aldrig før været så højt. Men med til historien hører, at der er rigtig mange boliger, der har stået til salg meget længe og fortsat gør det. Det er med til at presse boligudbuddet op på det rekordhøje niveau, vi ser i dag.«

Det er dog ikke kun tragiske historier, der gemmer sig bag de dystre tal. Det hus, der har stået længst til salg, ligger på Ringvejen i Hirtshals. Det blev sat til salg i sommeren 2002 - for 3.245 dage siden.

»Historien er den, at ejeren mistede sin mand og satte huset til salg. Men inden, det blev solgt, mødt hun en ny, og de bor huset og har det fint. Hendes holdning er, at kommer der en forbi. som vil købe det, så er det fint. Men hun har absolut intet hastværk,« siger Kim Roden, indehaver af EDC i Hirtshals, som har huset til salg på snart 10. år.