Hver tredje københavner tjente over en million på boligsalget

Priserne på ejerlejligheder i København er så småt ved at have bidt sig godt og grundigt fast i det niveau, der prægede 00erne, og det kan særligt sidste års sælgere klappe i deres hænder over.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

30 procent af alle de ejerlejlighedshandler, der blev indgået i 2016, endte nemlig med, at sælger kunne skrive under på købspapirerne velvidende, at køber har måtte lægge over én million kr. mere, end sælger selv er kommet til kvadratmeterne for.

Det viser en undersøgelse, som boligsiden Boliga har foretaget blandt sidste års salg af ejerlejligheder i almindelig fri handel.

»Priserne er bedre, end de var tidligere - og det har specielt udmøntet sig i den centrale del af hovedstadsområdet. For manges vedkommende vil der her være tale om en fortjeneste over flere år, og boligpriserne stiger jo hele tiden. Derfor ser vi, at mange også kan komme op og tjene de her beløb,« siger Morten Skak, der er boligøkonom og lektor på Syddansk Universitet.

»På papiret ser det jo rigtig flot ud at have tjent en million, og hvis man vil flytte fra København eller realisere gevinsten til andet forbrug, er det også mange penge, men vil man flytte ind til naboen, så er en million ikke helt så meget værd.«

Hovedstadssøsteren gør flere indbyggere til millionærer

Også hos Københavns nærmeste nabo på Frederiksberg har sælgerne af ejerlejligheder kunne glæde sig over et overskud med minimum seks nuller bag på.

I den lille hovedstadsenklave er det nemlig hele 57 procent, der har haft en fortjeneste på boligsalget i 2016 på over én million kr.

»Når priserne på Frederiksberg er lidt højere end i København, kan det hænge sammen med en stribe forskellige ting. Beskatningen er ikke så kraftig – og det er nok det vigtigste – for det giver udslag i, at man kan give mere for at bo der,« siger Morten Skak til Boliga. »Oveni det kommer der en selvforstærkende effekt – boligerne er dyre - det giver mere status, og hvem vil ikke gerne bo blandt liebhaverne.«

Også gevinster til Aarhus’ sælgere

I Jyllands hovedstad og Danmarks næststørste by har der også været gevinster at hente for en del af de mennesker, der har solgt deres ejerlejligheder.

174 handler blev nemlig indgået med et pænt rundt overskud på mindst én million kr., hvilket gør 14 procent af alle ejerlejlighedssælgerne fra 2016 til boligmillionærer.

I Aalborg og Odense skal der derimod kigges lidt længere efter sælgerne, der har tjent rigtig store penge på at sælge deres ejerlejlighed sidste år.

I Aalborg er det nemlig blot 51 af de 861 ejerlejlighedshandler, der er endt med en fortjeneste på en million kr. eller mere, oplyser Boliga.

Mens det i H.C. Andersens fødeby blot er fem procent af dem, der har solgt deres ejerlejlighed, der har tjent mere end én million kr.

Se hvor mange, der har tjent mere end én million kr. på salget af deres ejerlejlighed i 2016, her