Hver tiende uden pensionsopsparing

Ni procent eller næsten hver tiende dansker over 18 år har ingen privat pensionsopsparing.

Der er stadig en del af befolkningen, der kan se frem til en beskeden alderdom, fordi de ikke har sparet op, men må nøjes med folkepensionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten én ud af ti danskere står uden privat pensionsopsparing og må dermed nøjes med folkepension og anden opsparing, når de går på pension. Det viser en meningsmåling, som pensionsselskabet PFA Pension har fået lavet af analyseinstituttet Capacent Epinion.

Mere end halvdelen – 55 procent – af dem, der ikke har en privat pensionsopsparing, er imidlertid studerende, som i de fleste tilfælde må forventes at begynde at spare op til pension, når studierne er overstået. Til gengæld bekymrer de lediges og de selvstændiges manglende pensionsopsparing PFA Pension.

Ifølge koncerndirektør i PFA Pension Lars Ellehave-Andersen ligger mange selvstændiges pensionsopsparing i deres virksomhed, og mange yngre selvstændige er nødsaget til at nedprioritere pensionsindbetalingerne for i stedet at investere i virksomheden.

Læs også: De otte bedste råd om pension

»Det kan virke som lidt af en lotteriseddel, da en virksomhed kan gå konkurs, men der kan også være god fornuft i at spare op til pension på denne måde,« siger Lars Ellehave-Andersen.

Meningsmålingen fra Capacent Epinion viser, at 20 pct. af de selvstændige har fravalgt privat pensionsopsparing, mens 46 pct. har valgt at etablere en ren privat pensionsopsparing f.eks. hos PFA Pension, og yderligere 33 pct. har en helt eller delvist arbejdsgiveradministreret pensionsopsparing.

Se grafPensionsgraf2

For de ledige gælder, at 17 pct. slet ikke har en privat pensionsopsparing, mens 26 pct. har en ren privat pensionsopsparing, og 52 pct. har en helt eller delvist arbejdsgiveradministreret pensionsopsparing.

»For specielt de langtidsledige er der sjældent meget opsparing at se frem til at kunne bruge, så der er nogle mennesker, som kan se frem til en alderdom med et meget begrænset økonomisk råderum,« siger Lars Ellehave-Andersen.

Læs også: Pensionens syv dødssynder

Langt den største del af danskerne, 91 pct., har dog en eller anden form for pensionsopsparing ved siden af folkepensionen. At det er tilfældet, skyldes først og fremmest den danske model, hvor arbejdsgiveradministrerede pensionsmodeller de seneste 20 til 30 år er blevet stadig mere udbredte via overenskomstsystemet.

Se grafPensionsgraf2

Ifølge meningsmålingen har 80 pct. af de adspurgte en arbejdsgiveradministreret pensionsopsparing. Af de 80 pct. har godt halvdelen suppleret arbejdsgiverpensionen med en privat pensionsopsparing. Det er især mændene, der tegner supplerende private pensionsopsparinger. 41 pct. af mændene har både privat og arbejdsgiveradministreret pension, mens det kun gælder for 32 pct. af kvinderne.