Hver femte hushandel går i vasken

Bankernes krav til rådighedsbeløbet er vokset med 40 procent i forbindelse med privates huskøb.

Foto: Foto: Brian Bergmann. Roskilde har sin flotte domkirke som vartegn, men den seneste tid har sagaen om den krakkede bank tiltrukket sig størst opmærksomhed. Byens boligmarked har også været hårdt ramt af krisen.
Læs mere
Fold sammen

Hver femte private hushandel ryger i vasken, fordi bankerne siger nej til købet, skriver Dagbladet Roskilde. Det viser en ny undersøgelse, som Økonomisk Ugebrev har lavet i samarbejde med EDC-mæglerne. Ifølge undersøgelsen må køberne i 15 procent af landets hushandler skifte bank for at få finansieret handlen.

Samtidig er tendensen, at de danske pengeinstitutter har øget kravet til den enkelte families rådighedsbeløb med helt op til 40 procent. Kravet er således i dag i gennemsnit, at en familie skal have 16.000 kroner til sig selv, når alle faste udgifter er betalt. Før finanskrisen lå bankernes krav til rådighedsbeløbet på 12.500 kroner.

Statsautoriseret ejendomsmægler Ege Christiansen fra EDC i Roskilde forklarer, at der går meget tid med at få nye købere godkendt i banken. Han nikker samtidig genkendende til, at rigtig mange ender med at få et nej.

- Tendensen er rigtig nok, spørgsmålet er om det lige er hver femte eller hver fjerde, der ender med at få nej. Vi bruger enormt mange ressourcer på at få køber godkendt. Det er helt vildt, siger Ege Christiansen til Dagbladet Roskilde.

Han betegner det samtidig som voldsomt, at bankerne nu i gennemsnit stiller krav om et rådighedsbeløb på 16.000 kroner.

- Det er voldsomt meget. Almindelige mennesker har jo ikke råd til at købe noget. Det er jo også baggrunden for, at ejendomsmarkedet sidder i en skruestik, siger Ege Christiansen.

Han vurderer, at situationen i Roskilde er mere alvorlig end i resten af Danmark som følge af Roskilde Banks krak. Henover årsskiftet har antallet af hushandler i Roskilde ifølge ejendomsmægleren været meget langt nede. Ifølge Ege Christiansen begynder det nu at gå en lille smule bedre.

- Vinteren har været totalt sort på ejendomsmarkedet. Nu går det lidt bedre. Vi er vel op omkring indeks 70 nu i forhold til normale tider. Men handlerne er til salgspriser, som er blevet justeret og justeret og justeret. De sælgere, som ikke ville rokke sig på prisen, får ganske enkelt ikke solgt, siger Ege Christiansen.

Han vurderer, at der vil gå flere år, inden tilstandene igen er normale, skriver Dagbladet Roskilde.