Hver dansker har 148.000 kr. på bankbogen

Tal fra Danmarks Statistik viser, at vi stadig holder igen med forbruget og hellere sætter penge ind på opsparingen.

De private opsparinger nærmer sig igen rekordniveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Nationalbanken, politikere og bankøkonomer peger på, at vi er på vej ud af krisen - omend i et noget trægt tempo - så er befolkningen tilsyneladende ikke overbevist.

Den samlede opsparing i de private husholdninger steg i februar med 2,3 milliarder kroner til 827,3 milliarder. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit har en opsparing på 148.000 kroner. Fortsætter tendensen i marts, vil rekorden på 828,9 milliarder kroner fra december sidste år snart blive slået.

Tallene bekræfter tendensen fra sidste uge, hvor forbrugertilliden overraskende viste, at danskerne - på trods af skattelettelser - overordnet vurderer, at deres aktuelle økonomiske situation er blevet en smule dårligere.

»Forbrugertilliden herhjemme er fortsat lav, og et udtryk for det er, at de danske forbrugere fortsætter med at polstre sig økonomisk. Mens det kan være en god strategi for den enkelte, er det dårligt nyt for samfundsøkonomien, for tendensen er et tydeligt vink om, at krisebevidstheden ikke har sluppet sit tag i danskerne,« skriver Nykredits forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen i en analyse.

Flere sætter opsparing på højrentekonti

Nykredit ser dog også en tendens til, at danskerne er blevet mere bevidste om, at de stort set ikke får nogen gevinst ved at have deres opsparing stående på en almindelig lønkonto.

Andelen af opsparinger der er placeret på højrentekonti, hvor man eksempelvis binder sine penge i en aftalt periode, er steget med 10 milliarder kroner de sidste 4-5 måneder. På den måde får man et højere afkast ud af sine sparepenge.

»Stigningen i indskud på højrentekonti giver god mening og harmonerer godt med vores grundlæggende anbefalinger,« skriver Johan Juul-Jensen.

Finansielle formuer på førkrise-niveau

Lægger man stigningen i de private husholdningers opsparinger sammen med gevinster på stigende aktiemarkeder de seneste år, viser regnestykket ifølge Nykredit, at de samlede finansielle formuer er tilbage på niveauet før finanskrisen.

»Finanskrisen bød på store fald i familiernes finansielle formuer - primært på grund af store tab på aktiemarkedet. Dette tab er siden genvundet, og nøgletallene er egentlig ganske opløftende. Rekordhøj bankopsparing, rekordlave renter for boligejerne og en trods alt relativ lav ledighed,« skriver bankøkonomen.

Mens de private altså stadig er meget tilbageholdende, viser nye tal fra Danmarks Statistik til gengæld, at det offentlige forbrug er steget væsentlig mere i slutningen af 2012 end hidtil antaget.

Tallene viser, at det offentlige forbrug med fem milliarder kroner i løbende priser i fjerde kvartal. Det indikerer ifølge Danske Bank, at BNP-væksten i kvartalet måske ikke var helt så ringe som de minus 0,9 procent, som den første version af nationalbankregnskabet for 2012 viser.