Hver dansker bruger 2.515 kroner på julegaver

Krisen har sluppet sit greb i danskerne så meget, at årets julehandel bliver på et tocifret milliardbeløb.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det skriver Søndagsavisen.

Ifølge en undersøgelse, YouGouv har lavet for avisen vil hver dansker over 18 år i gennemsnit bruge 2.515 kroner på årets julehandel. Det giver et samlet julegaveindkøb på 11,5 milliarder kroner.

En af de forretninger med store forventninger til julehandlen er isenkramkæden Kop & Kande.

»Vi har gode forventninger til julesalget i år. Oven på et forrygende salg i november og på Black Friday er vi også positive i forhold til julesalget. Sidste år var vi spændte på, om Black Friday ville påvirke decembersalget negativt, men det var ikke tilfældet,« siger kædens marketingschef, Mette Ekmann, til Søndagsavisen.

7 ud af 10 danskere forventer at bruge det samme beløb på julegaver i år sammenlignet med sidste år, mens 13 procent forventer at bruge flere penge i år. 12 procent forventer at bruge færre penge på gaver i år.

Men selvom julehandlen er med pil opad, bliver gaverne ikke historisk store, vurderer Dansk Erhverv.

»Julehandlen bliver pæn, men ikke prangende sammenlignet med tidligere. Tal fra Norge og Sverige viser desuden, at danskerne giver små gaver sammenlignet med her,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør for Handel & Transport.

Mest gavmilde er beboerne i Midtjylland. Her forventer de at købe julegaver for 2.770 kroner pr. person. Mindst bliver gaverne i København, hvor der gennemsnitligt shoppes for 2.305 kroner. Er der et overtal af tanter og mostre i ens familie, er det desuden godt nyt, da kvinderne køber gaver for 270 kroner mere end mændene ifølge Søndagsavisens undersøgelse.