Hver anden har prøvet at betale sort

Knap hver anden dansker har fået udført sort arbejde. Umuligt at stoppe, vurderer ekspert.

Det er først, når et firma er involveret, at vi finder det uacceptabelt, siger en forsker om danskernes indstilling til sort arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Havemanden stopper plæneklipperen og får stukket to hundredelapper i hånden, og rengøringskonen napper kontanterne, der ligger klar på køkkenbordet.

Danskerne bader i måneskinsarbejde. Hele 46 procent erkender, at de en eller flere gange har fået udført sort arbejde. De fleste gør det for at spare penge, men en del går også uden om skattevæsenet for at slippe for det papirarbejde, der uomgængeligt følger med hvidt arbejde. Det viser en meningsmåling, som YouGov Zapera har foretaget for MetroXpress.

Værdien af det sorte arbejde i Danmark anslås at udgøre 30-50 milliarder kroner om året.
Alligevel mener kun 40 procent af befolkningen, at det udgør et alvorligt problem for samfundsøkonomien, viser målingen. Det overrasker ikke Claus Larsen, forsker ved Rockwool Fondens Forskningsenhed, som tidligere har undersøgt danskernes forhold til sort arbejde.

»Accepten af sort arbejde er faldet fra 1997 til 2004, men mange opfatter det stadig ikke som amoralsk, fordi de ser det som vennetjenester mellem familie, venner og kolleger,« siger han til MetroXpress og tilføjer:

»Det er først, når et firma er involveret, at vi finder det uacceptabelt. Samtidig ved vi, at accepten af sort arbejde er større, når der er tale om relativt beskedne beløb, mens accepten falder, hvis der er tale om høje beløb som for eksempel 100.000 kroner.«

Fællesskabet falder fra hinanden

Ole Thyssen, professor i filosofi på Copenhagen Business School, kobler danskernes hang til sort arbejde med faldende loyalitet over for det nationale fællesskab og individualisering.

»Den tid, hvor man ikke ville ligge samfundet til byrde, er forbi. Vi er en nation af pragmatikere, der ser på den korte fordel for os selv,« siger han.

Flere er dog begyndt at angive, hvis naboen får udført sort arbejde. Men det sker ikke af hensyn til fællesskabets kasse, men fordi man bliver krænket over, at naboen får en ny carport billigere end en selv, mener Ole Thyssen.

Han vurderer, at det er umuligt at komme det sorte arbejde til livs:

»Det ville kræve, at man udviklede en virkelig stærk loyalitet over for nationen. Men udviklingen går den modsatte vej.«