Hver anden har ikke råd til en uforudset udgift

Danskerne lægger for få penge til side hver måned, viser en ny undersøgelse. Selv et lille beløb kan gøre en kæmpe forskel.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan i sig selv gøre ondt i krop og sind, hvis bilen bryder sammen, eller en tand pludselig knækker.

Men for mange danskere kan de uforudsete udgifter også gøre særdeles nas på pengepungen.

Næsten halvdelen af alle danskere svarer, at de ikke har råd til en uforudset udgift svarende til en halv månedsløn, uden at skulle låne penge eller at de ikke ved, om de ville have råd til det.

Det viser en ny undersøgelse fra en af Europas største kreditvirksomheder Intrum Justitia, der har adspurgt 1.046 danskere. Her svarer tre ud af fem danskere blandt andet, at de ikke sparer regelmæssigt op.

»Ganske mange husstande har små økonomiske marginer. Hver husstand har sin egen unikke situation, men det står klart, at flere folk har brug for at spare penge op på en regelmæssig basis. Selv hvis man ikke har meget at lægge til side, kan et lille beløb hver måned gøre en kæmpe forskel for husstandens økonomiske situation,« skriver Kim Schrøder, adm. direktør hos Intrum Justitia i en pressemeddelse.

Risiko for RKI

Af undersøgelsen fremgår det endvidere, at hele 72 pct. af danskerne selv mener, at de har kontrol over deres privatøkonomi. Til gengæld mener 11 pct. af danskerne ikke, at de har kontrol over deres egen økonomiske situation, og det kan få store konsekvenser for dem senere hen, vurderer Kim Schrøder.

»Resultaterne viser, at en væsentlig del af alle husstande kæmper og mange er blevet tvunget til at låne penge, for at kunne betale deres månedlige regninger. Fra vores egen database kan vi også se en tendens til, at hvis man har haft problemer med at betale en gæld, vil man være mere tilbøjelige til at dukke op som skyldner senere hen,« lyder det fra Kim Schrøder.