Hvem har ret til at påtale servitutter?

Gammelt sommerhusområde blev udstykket med særlige regler for benyttelsen.

Arkivfoto: Sommerhuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

?På vores sommerhus er der på alle grunde i forbindelse med udstykningen i 1928 tinglyst en servitut om »benyttelse af ejendommen« – der afsluttes med: Påtaleretten tilkommer sælgeren og successorer. Grundejerforeningen har i 1937 købt de fire veje og strandarealet, der dækker grundejerforeningens område, af den oprindelige ejer. Hvem har påtaleretten i dag – både i forhold til egen grund og til de andre grunde, der er udstykket på samme tid – hvis for eksempel en grundejer ikke overholder servitutten?

Mvh NN

!SVAR: Du forklarer ikke nærmere, hvad deklarationen går ud på, kun at den omhandler benyttelse af ejendommen.

Umiddelbart er svaret, at påtaleretten tilkommer sælger og dennes efterkommere. Men det kan jo være, at der i forbindelse med grundejerforeningens køb er indgået aftale omkring påtaleretten.

Alt efter deklarationens indhold kunne det være naturligt, om den blev opgivet ved et salg. Men så burde den jo være fjernet fra tingbogen. Omvendt kan påtaleretten godt være bevaringsværdig også efter et salg.

Jeg vil anbefale dig at tale med grundejerforeningen, og hvis det ikke fører til noget, da med sælger eller dennes efterkommere, eventuelt i samarbejde med din advokat, som kan vejlede dig nærmere ud fra deklarationens konkrete indhold og historik.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk