Hvem arver min fars fasters datter?

RETTET: Ugift, barnløs og adopteret - uden arvinger kan pengene havne i statskassen.

Statskassen - som stadig findes på Christiansborg - kan blive foret med penge fra arv, hvis aføde uden arvinger ikke har oprettet testamente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard

? Hvorledes vil arven blive fordelt efter datteren af min fars afdøde, ugifte faster? Hun blev adopteret i 1933.

Alle min fars fasters otte søskende er døde. Tre af dem var gift og efterlod sig til sammen otte børn, som nu alle er døde.

Med venlig hilsen K

! Situationen er i dag ikke så hyppigt forekommende, fordi de meget specielle regler gælder adoptioner fra før 1956.

I dag er der slet ikke arvemæssig forskel på, om en person er adopteret eller ej. Et adoptivbarn er således tvangsarving efter sine adoptivforældre, og alle bånd kappes til den rigtige slægt. Personer, der er adopterede før 1956, var anderledes stillet.

Hvis barnet var adopteret imellem 1923 og 1956 gjaldt følgende:

Barnet arvede som hovedregel adoptivforældrene. Men disse kunne tage et testationsforbehold, der betød, at man kunne gøre barnet arveløs. Adoptivbarnet arvede derimod sin virkelige slægt. Udgangspunktet var også, at adoptanten ikke havde arveret efter adoptivbarnet med et par undtagelser. Adoptantens slægt havde i intet tilfælde arveret efter adoptivbarnet.

Dit spørgsmål er reelt, hvem der arver et adoptivbarn født i 1933, når pågældende ikke har ægtefælle eller børn. Jeg forstår, at du er nevø til adoptivforældrene.

Svaret er, at adoptivbarnets virkelige slægt arver, hvis hun ikke har oprettet testamente. Hvis man ikke kan finde den virkelige slægt, førte en undtagelse til de dagældende regler til, at adoptivforældrene eventuelt kunne arve – men ikke andre slægtninge. Hvis man konkret ikke kan finde den virkelige slægt, vil det så blive statskassen. I praksis kan det sagtens i sådan en situation blive rigtig svært at finde den rigtige slægt efter så mange år.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk

 

 

Svaret er rettet i forhold til en tidligere udgave, som desværre indeholdt en fejl.

 

 

Læs også om dette emne: Hvorfor fik jeg ikke besked om min brors død?