Hvem arver, hvis vi dør samtidigt?

Enke og mor til enebarn ønsker klarhed over den værst tænkelige situation.

Hvis både alenemoderen og enebarnet omkommer på samme tid, hvem skal så arve, spørger en læser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg er enke og sidder i uskiftet bo med vores datter på 10 år. Hun er eneste barn af både min afdøde mand og mig selv. Jeg går ud fra, at hvis jeg dør nu, arver hun mig, og hvis hun dør som mindreårig, arver jeg hende.

Men hvad hvis min datter og jeg dør samtidig, for eksempel i en ulykke? Hvem arver os så? Min afdøde mands forældre er døde, mens mine forældre lever. Min afdøde mand og jeg har begge søskende, mens vores datter som sagt er enebarn.

Med venlig hilsen I.

! Du har ret i, at din datter arver dig, hvis du dør før hende og omvendt. Hvis I dør samtidig, så er der ingen af jer, der har arvinger i det, der kaldes første arveklasse. Uden testamente går arven opefter til det, der kaldes anden arveklasse (forældrelinjen), og er der ingen forældre, da arveladers søskende og nedefter (nevøer/niecer).

Ved samtidig død tager I ikke arv efter hinanden.

Hvis der ikke er arvinger i anden arveklasse (forældrelinjen) går arven til tredje arveklasse (bedsteforældrelinjen), som består af mormor og morfar, farfar og farmor og deres børn til morbror og moster. Fætre og kusiner arver ikke. Er der ingen arvinger i tredje arveklasse, arver staten. Hvis arven tilfalder staten, kan justitsministeren efter anmodning bestemme, at arven – hvis forholdene taler særligt for det – helt eller delvist skal tilfalde:

1) afdødes samlever, 2) personer, der er opvokset hos afdøde som dennes sted- eller plejebørn, 3) personer, som er opvokset sammen med afdøde som dennes pleje- eller stedsøskende, 4) afdødes slægtninge i tilfælde, hvor formuen helt eller delvis stammer fra en fælles slægtning, eller 5) andre personer eller institutioner, som stod den afdøde nær.

Den situation, du spørger til, er en ofte anvendt begrundelse for oprettelse af testamente.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk