Hvad trækker boligmarkedet?

Fem basale spørgsmål om de ting, der driver boligmarkedet op og ned i øjeblikket.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan ser markedet generelt ud lige nu?

Det danske boligmarked knækker i stigende grad med især København men også de største provinsbyer på den ene side med stigende priser, og resten af landet på den anden side med faldende eller stagnerende priser. Nu er der dog tegn på, at prisstigningerne breder sig ud fra de største byer.

Hvad trækker priserne op?

Især den historisk lave rente trækker de københavnske priser op. De giver køberne større købekraft og giver flere mulighed for at bo i hovedstaden. Og da der ikke er plads til at bygge nye boliger i takt med den stigende efterspørgsel, så stiger priserne. De seneste tal viser, at en gennemsnitlig københavnsk lejlighed er steget med knap 20.000 kroner om måneden det seneste år.

Hvilke farer lurer?

Flere økonomer frygter, at lejlighedsmarkedet er ved at opbygge en boligboble, hvor køb og priser er baseret på en forventet gevinst. Og lige så hurtigt priserne kan stige, lige så hurtigt kan de falde igen, hvis f. eks. finansiering bliver dyrere, eller muligheden for at optage de billigste flekslån og afdragsfrihed begrænses. Begge dele er under pres både fra politisk side og fra realkreditinstitutterne, som skal stille større sikkerhed bag dem. Historien viser også, at et brat prisfald kan give overbelåning af boliger, der blev belånt fuldt ud, mens priserne var højest.

Hvordan ser finansiering af bolig ud lige nu?

Udbuddet af realkreditlån og banklån har aldrig været større eller mere varieret. Det gør gennemsigtigheden mindre og øger dermed risikoen for at ende med det forkerte lån. Til gengæld er renteniveauet ekstremt lavt - også på en fast rente over 30 år. Samtidig er der pres på de variabelt forrentede lån, flekslån, og lån med afdragsfrihed, som udgør en større risiko for realkreditinstitutterne. Derfor stiger priserne, og både Nationalbanken, Finanstilsyn og realkreditbranchen arbejder på at begrænse udbredelsen.