Hvad skal jeg som boligejer gøre nu?

Og hvorfor skal jeg overhovedet interessere mig for, om ejendomsvurderingerne er korrekte? Få svar på spørgsmål om de fejlagtige vurderinger fra Skat her.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skal jeg interessere mig for, om ejendomsvurderingerne er korrekte?

Det skal du, fordi du kan have betalt for meget i grundskyld eller ejendomsværdiskat af din bolig, hvis den er vurderet højere end dens reelle pris. Desuden kan du ved handel med fast ejendom have betalt for meget i tinglysningsafgift, hvis vurderingen er højere end den relle pris. Og hvis du har overdraget en forældrekøbt lejlighed til dine børn, eller har arvet fast ejendom, kan en for høj ejendomsvurdering også have kostet penge. Men det modsatte kan i alle tilfældene også være tilfældet, så du har betalt for lidt i skatter og afgifter.

Hvad skal jeg som boligejer gøre nu?

Løbet er kørt for de gældende ejendomsvurderinger fra 2011. Dem kan der ikke længere klages over. Men de nye ejendomsvurderinger af boliger bliver fastsat 1. oktober og er tilgængelige for boligejere med årsopgørelsen i foråret 2014. Så kan der klages frem til 1. juli 2014, og de reelle boligpriser i dit område kan undersøges ved hjælp af prisstatistikker fra f. eks. Danmarks Statistik, Realkreditrådet, Boliga og Boligsiden. Desuden kan de enkelte ejendommes priser slås op på OIS.dk. Skat offentliggør fra 14. april alle ejendommes vurderinger, så man kan sammenligne sin egen bolig med lignende.

Hvad bliver konsekvensen af dette for mig?

Det kommer an på, om der er politisk vilje til at gøre noget for de boligejere, der har tabt penge på de kritisable ejendomsvurderinger. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ville umiddelbart efter den krasse kritik af Skats praksis ikke love boligejere kompensation, og flere boligeksperter påpeger det uoverskuelige projekt, det ville være at genberegne tusinder af boligejeres skat tilbage i tiden. Ejendomsværdiskatten er underlagt et skatteloft, og grundskylden må kun stige med højest syv procent om året. Hvis vurderingerne fremadrettet kommer tættere på de reelle handelspriser, kan det i områder med lavere boligpriser end vurderingerne betyde en lavere grundskyld, mens grundskylden i områder med den modsatte situation formentlig bare vil fortsætte sin stigningstakt.