Hvad hæfter en »sleeping partner« for?

Der skal fiksfakseri til for at sikre mod hæftelse. Men det kan være dyrt, og skudsikkert er det alligevel ikke.

Læs mere
Fold sammen

§ Min far ønsker at overdrage sit sommerhus til mig og mine to søskende. Jeg er ikke interesseret i dette, men mine søskende vil gerne overtage huset, og det ligger min far meget på sinde, at jeg får min del af arven eller arveforskuddet. Den offentlige ejendoms­vurdering er ca. 800.000 kroner, og gælden i huset er ca. 300.000 kroner. Der er ikke mulighed for, at jeg kan kompenseres økonomisk på anden vis. Mine søskende foreslår – efter råd fra deres advokat – at jeg derfor indgår i ejerkredsen som »sleeping partner«. Jeg kan godt acceptere dette, hvis jeg har fuld garanti for, at jeg ikke hæfter økonomisk i forhold til udgifter på huset, gæld, ejendomsskat og så videre. Kan jeg være sikker på dette? Jeg ­frasiger mig gerne min del af huset/arveforskuddet. Er der juridisk noget til hinder for, at mine søskende kan overtage huset med en halvdel hver, uden at jeg kompenseres?

Med venlig hilsen T.


SVAR! Der er ingen entydig juridisk definition på begrebet »sleeping partner«. En sleeping partners rolle – beslutningsret, ret til overskud og hæftelse med videre – beskrives og nedfældes i en aftale. Men da formålet med en sleeping partner ofte er, at hans eksistens ikke skal komme til omverdenens kendskab, kan en aftale alene få virkning mellem aftalens parter.

I så fald er en sleeping partner kun fritaget for hæftelse i det omfang, de øvrige aftaleparter kan friholde ham. I dit tilfælde, hvor du måske ikke er skjult for offentligheden, vil der være en latent risiko for, at du får en hæftelse. Du kan ikke bare med dine søstre indgå en aftale om, at du ikke hæfter over for omverdenen.

Denne latente risiko kan ved alskens ­juristerier reduceres til noget nær nul. Men at fjerne den helt tør jeg ikke påtage mig. Og ­juristerier koster penge.

Jeres løsning ligger lige for. Du skal meddele din far, at du giver arveafkald, og at han er ­velkommen til at forære eller sælge ejendommen til dine søstre. I så fald er du fuldstændigt uden for risiko for en hæftelse.

Et arveafkald har ikke gaveafgiftsmæssige konsekvenser.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk