Hvad er problemet med risiko-lån?

Hvorfor er det risikabelt at optage flekslån, mens renten er lav, og hvorfor er afdragsfrie lån farlige?

Der er en stor besparelse at opnå ved at anvende flekslån for tiden, men der kan også komme en regning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den farlige blanding af lave renter og flekslån samt afdragsfrie lån består i, at det for en køber bliver meget dyrere at sidde i en bolig, når renten stiger. Det presser priserne ned, og dermed kan boligejerne ikke bare komme af med huset eller lejligheden, som de kunne, da kredit var billig, og priserne bare steg og steg.

Samtidigt stiger ydelsen på lånene kraftigt, hvis der ikke er loft på renten. Hvis renten stiger kraftigt fra det nuværende niveau på omkring tre procent til seks procent eller måske ni procent, vil huset pludselig koste to eller tre gange så meget i ydelse om måneden. Det kan de færreste husholdninger klare.

"Jamen, når renten stiger, så lægger jeg da bare om til et fastforrentet lån," vil mange boligejere med risikolån sikkert indvende. Problemet er blot, at det ikke er sikkert, at det kan lade sig gøre.

For det første er det de færreste, der er i stand til at forudsige bevægelserne på finansmarkederne så præcist, at de står af i tide, og de fastforrentede lån vil også stige i pris.

#embed#

 

For det andet skaber højere renter yderligere pres på boligpriserne, og så er det ikke sikkert, at realkreditinstituttet vil udstede et nyt lån, for lånet vil måske ikke længere kunne ligge inden for de reglementerede 80 procent af boligens værdi. Måske vil boligejeren heller ikke få lov til at fortsætte med afdragsfrihed, og det kan gøre ydelsen så høj, at familien ikke længere har råd til at blive boende i huset. Og i et faldende marked er det ikke just nogen overskudsforretning.

"Jamen, jeg har godt nok afdragsfrie lån, men jeg har ikke flekslån," tænker boligejeren så. Og det er da også rigtigt, at stigende renter betyder lavere obligationskurser - altså er man med et fastforrentet lån bedre beskyttet mod prisfald på boligmarkedet. Lånet bliver nemlig billigere at indfri.

Der er bare den udfordring, at boligejere er helt almindelige mennesker, som risikerer at miste jobbet, får nyt job et andet sted i landet, får børn, skal giftes eller skilles. Hvis renten stiger kraftigt, bliver det endnu sværere at sælge boligen.

Læs også: Flekslånere spiller rente-poker