Huspriserne er stadig oppustede

Priserne er så oppustede, at den politiske lokkemad ligner krummer på spisebordet, mener økonomer.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan give et gigantisk bagslag at købe et hus i øjeblikket, hvis man bliver lokket til det af de politiske skattegaver, som i gennemsnit kan give 36.400 kroner til en boligkøber lige nu.

Men bortset fra, at der endnu ikke er indgået en bindende aftale på Christiansborg, så udgør lokkemaden kun en lille krumme i sammenligning med det hævede franskbrød, som boligpriserne ifølge flere økonomer ligner.

Professor Jakob Brøchner Madsen forudså allerede fra 2003, at boligpriserne var på vej op i tynde luftlag drevet af faktorer som forventninger til endeløse prisstigninger, som var løsrevet fra de håndgribelige værdier af tegl, mørtel og træ samt den arbejdskraft, det kræver at bygge et nyt hus.

Huspriserne er stadig for høje

Jakob Brøchner Madsen har omsat de håndgribelige faktorer til et niveau for ligevægt i huspriserne, og dermed kan han beregne en indikator for, om priserne er over eller under ligevægten. Og lige nu tyder hans tal på, at prisen på en villa i Danmark ligger mellem 10 og 30 procent over ligevægten.

»Boligpriser lever lidt deres eget liv. Der er stor usikkerhed om tallene, men en overpris på mellem 10 og 30 procent er det bedste skøn,« siger han.

Tommelfingerreglen er, at det på langt sigt er de fundamentale omkostninger ved at bygge et nyt hus, der bestemmer værdien, mens det på kort sigt er faktorer som renten og adgangen til at opnå kredit i banken og realkreditinstituttet.

Lige nu trækker de to faktorer i hver sin retning, fordi renten er meget lav, mens knapheden på likviditet i finanssektoren siden 2007 har fået lysten til at yde lån til at skrumpe, vurderer Jakob Brøchner Madsen.

Prisfald på boliger tager lang tid

Lektor Jens Lunde fra CBS i København er enig i Jakob Brøchner Madsens vurderinger, selv om han ikke har beregnet det konkrete niveau, som boligpriserne ligger over et balanceniveau.

»Men i 2007 lå priserne 40 procent over det foregående toppunkt i 1986, og selv om de er faldet siden da, ligger de stadig cirka 20 procent over dette toppunkt. Det er en international erfaring, at boligpriserne er »stive« i et faldende marked, så derfor vil et større boligprisfald tage lang tid,« siger Jens Lunde, som vurderer, at kun kombinationen af den lave rente og de meget udbredte rentetilpasningslån begrænser faldet i boligpriserne.

»I et optimistisk øjeblik kan man endda håbe på, at de nye lån kan have ført til højere ligevægtspriser på boligmarkedet. Men det ved vi først om mange år,« siger han.

Boligmarkedet er stærkt risikabelt

Der er ellers ikke megen optimisme at hente ude i verden på vegne af de danske boligpriser, påpeger begge økonomer.

»Der har sjældent været så mange dårlige nyheder for boligmarkedet, som der har været på det seneste. Flere udefra kommende faktorer gør boligmarkedet stærkt risikabelt. For eksempel var USAs aftale for overhovedet at kunne betale sin gæld spinkel og pinagtig. Og blandt de indefrakommende faktorer er der en stribe risikofaktorer som for eksempel vores husholdningers gæld, der er den største i verden – måske bortset fra Island,« siger lektor Jens Lunde.

Han vurderer, at tingene kan gå alvorligt galt, hvis recessionen bliver dybere, og de private boligejere får problemer med at betale deres ydelser på gæld, hvilket kan udløses af, at de forøgede kapitalkrav til bankerne væltes over på kunderne i form af højere gebyrer, større rentemarginaler og højere rente på variabelt forrentede banklån.

»Det er vist heller ikke klart, om omkostningerne ved funding af rentetilpasningslån ikke vil stige i de kommende år som følge af øgede kapitalkrav til realkreditinstitutterne,« siger han.

Et forkert signal til købere

Jakob Brøchner Madsen er dybest set bekymret for, om først de billigere lånetyper og nu måske politisk lokkemad i form af de foreslåede skattegaver til boligkøbere lokker danskere til at købe en bolig, selv om de ikke burde.

»Vi får måske nogle boligkøbere ind på markedet, som dybest set ikke burde være der, så skatterabatten er måske et forkert signal at sende,« siger Jakob Brøchner Madsen.