Huspriser faldt dobbelt så meget som ventet

Regeringens og vismændenes spådom om et beskedent fald i huspriserne på op mod fem procent i 2008 er overhalet af virkeligheden.

Foto: Foto: Brian Bergmann. Det fastlåste boligmarked gik endnu mere i hårdknude mod slutningen af 2008, end eksperterne havde forudset.
Læs mere
Fold sammen

Nye tal fra mæglerkæden EDC, som bakkes op af økonomerne i BRFkredit, viser, at huspriserne er faldet med op mod ni procent og dermed dobbelt så kraftigt som forudset. Det skriver Børsen.

"Det vil være det største fald nogensinde. For bare et år siden havde vi bestemt ikke forventet en udvikling som den, EDC skitserer. Det er gået uhyggeligt stærkt i den forkerte retning vel at mærke," siger Danske Banks cheføkonom Steen Bocian til avisen.

Og allerede nu forventer landets økonomer, at huspriserne vil fortsætte med at falde markant i 2009.

»Tallet viser, at 2008 virkelig var et hårdt år på boligmarkedet. Og man kan kun håbe på, at det bliver bedre i år, hvor rentefald kan få flere danskere ud af »busken« og gøre et boligkøb. Måske vil flere unge par, der lige nu bor i en lejelejlighed, tage skridtet og hoppe på ejerboligvognen,« siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit, som oplyser, at realkreditselskabet jævnligt tager temperaturen på boligmarkedet ved at lave prisstatistik baseret på ejerskiftetilbud.

Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, mener, at 2008 senere vil blive husket som det år, hvor boligmarkedet for alvor vendte.

»Vores tal viser, at priserne ikke længere stiger noget sted i Danmark. Selv i de mere tyndt befolkede egne i Jylland faldt boligpriserne sidste år,« siger Jan Nordmann, der fastlår at det bedste råd, man kan give til boligsælgerne i det jyske, er at lægge sig i front med pristilpasninger frem for at halte bagefter det faldende marked.

Læs også: Her er boligpriserne faldet mest