Husholdningerne rammer muren i 2012

Efter to år med solid privatøkonomisk fremgang skal regningen betales i 2012, vurderer storbank.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vær forberedt på smalhals i husholdningen i 2012. Sådan lyder rådet fra Danske Banks økonomer, der forudser, at de økonomisk gode tider for husholdningerne er overstået om knap to år. Både i år og næste år vil skattelettelser og lave renter gavne husholdninger, der ikke rammes af den stigende arbejdsløshed.

Men fra 2012 kommer der andre boller på suppen. Renten vil formentlig være steget og gøre variabelt forrentede lån dyrere, og skattelettelserne vil være et overstået kapital, der afsløses af gradvise stigninger.

Det betyder, at bankens modelfamilie  med to børn, parcelhus og bil vil gå fra en stigning i den disponible indkomst i år på knap 3.700 kroner om måneden efter faste udgifter til en sandsynlig tilbagegang i 2012.

"De stramninger på skatteområdet, som skal betale for lettelserne i 2010, begynder først for alvor i 2012. Dermed er det samlede billede altså, at familien slipper rimelig nådigt til næste år, men at der derefter er lagt op til en periode med meget lille fremgang i forbrugsmuligheden – i 2012 formentlig direkte tilbagegang," skriver privatøkonom Las Olsen i en analyse.

Han gør dog opmærksom på, at banken ikke laver egentlige prognoser frem til 2012. Men han er rimeligt sikker på, at den rekordlave rente på etårige flekslån er historie til den tid, mens det er sikkert, at skattestigninger vil vise sig i form af lavere værdi af forskellige fradrag.

"For modelfamilien drejer det sig om fradraget for fagforening og a-kasse, mens familier med større renteudgifter også vil få mindre ud af deres rentefradrag. Vendingen i dansk og international økonomi vil på længere sigt betyde, at lønningerne kommer til at stige igen, men oven på finanskrisen er der stor ledig kapacitet, så der er næppe udsigt til større lønvækst allerede i 2012," anfører Las Olsen.

Det vil også holde de danske lønninger nede, at de i de senere år er steget betydeligt mere end i omverdenen.