Husene bliver op mod fem procent dyrere

Husene er boligmarkedets dieselmotor – langsommere til at komme op og ned i pris end lejligheder, og den vigtigste boligtype i økonomien, fordi der er flest af dem.

Husenes priser sluttede 2015 af med et prisfald i årets tredje kvartal på 0,3 til 0,6 procent ifølge de officielle statistikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Det er ikke uden grund, at økonomerne er mest optagede af udviklingen i huspriserne, når de studerer og forudsiger økonomien. Det er den mest udbredte boligtype i landet, og tre ud af fire parcel- og rækkehuse handles uden for de største byer og gør dermed husene til en brik med bredere betydning for hele landets økonomi – og modsat.

Husenes priser sluttede 2015 af med et prisfald i årets tredje kvartal på 0,3 til 0,6 procent ifølge de officielle statistikker. Det ændrer ikke ved en kraftig prisstigning for hele året, og økonomerne over en bred kam forventer prisstigninger på mellem to og fem procent i 2016 med store udsving landet over. Det er noget mindre end de seks-syv procent, som 2015 formentlig ender på, når tallene er gjort endeligt op.

Den mindre prisstigning i det kommende år hænger formentlig sammen med rentebevægelserne, vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark, RD, Christian Hilligsøe Heinig. Priserne i 2015 fik nemlig i begyndelsen af året en saltvandsindsprøjtning af 30-årige fastforrentede lån med kuponrenter på både 1,5 og 2 procent samt negative renter på flekslån.

»Både priser og handelsaktivitet fik et stort skub op i det meste af landet. Siden steg renterne som bekendt igennem maj og juni, og det var med til at sætte tempoet noget ned på boligmarkedet,« siger cheføkonomen.

Boligøkonom Joachim Borg Kristensen, Nykredit, mener, at husprisernes udvikling afhænger af, om Danmark får mere gang i den økonomiske vækst uden for hovedstadsområdet – netop fordi mange af husene omsættes i disse områder.

»Boligsalget er i 2015 på landsplan steget til det højeste niveau siden 2007. For at det kan fortsætte, er det afgørende, at privatøkonomien i husholdningerne forbliver stærk. Det medvirker renterne til, som fortsat er på et så lavt niveau, at det stimulerer aktiviteten og dermed priserne på husmarkedet herhjemme,« vurderer han.

Konkret forventer Nykredit, at huspriserne stiger to-tre procent i 2016, mens RD forventer tre til fem procent.