Husejere er blevet rigere i ni ud af 11 landsdele

Boligfesten i og omkring de største byer spreder sig som ringe i vandet. En ny opgørelse viser, at huspriserne i årets første kvartal er steget i ni ud af 11 landsdele sammenlignet med samme kvartal i 2014. Og der er tale om solide regionale prishop, påpeger cheføkonom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det regner på præsten, drypper det på degnen. De stigende priser på boligmarkedet er ikke længere kun et københavnerfænomen, men vinder indpas i det meste i landet. Det viser beregninger, Realkredit Danmark (RD) har udarbejdet til Berlingske Business på baggrund af Boligsidens Markedsindeks for marts.

»Der har i den seneste tid været mange diskussioner om risikoen for en fremtidig prisboble i især hovedstadsområdet, men i skyggen af det kan vi roligt konkludere, at bedringen på boligmarkedet i stigende grad vinder indpas rundt omkring i landet,« siger RD's cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Han er dykket ned i de regionale tal for prisudviklingen, der viser, at husene i årets første kvartal er blevet mere værd end året før i ni ud af de 11 landsdele.

Huse steget 373.000 kr. i værdi

Selvom tallene varsler bedre tider i det meste af landet, er det dog stadig primært prisstigningerne i og omkring hovedstadsområdet, der trækker landsgennemsnittet op på 5,2 pct. Især København fortsætter himmelflugten med en stigning på knap 11 pct. det seneste år.

»Det svarer til en værdistigning på hele 373.000 kr. for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Der er i det hele taget tale om solide regionale prisstigninger i de ni landsdele fra små 3 pct. i Nordjylland og op til de 11 pct. i København,« siger cheføkonomen.

Teksten fortsætter under grafikken.

Prisudviklingen på parcelhuse det seneste kvartal og over det seneste år opdelt efter landsdele

Kilder: Boligsidens Markedsindeks for marts og beregninger fra Realkredit Danmark

Mens Østsjælland, Københavns Omegn og Nordsjælland ligger i top, har Øst-, Syd- og Nordjylland oplevet en mere beskeden fremgang. Kun i Vestjylland og på Bornholm er priserne lavere end året før. Især Bornholm trækker godt ned i gennemsnittet med et prisfald på over 10 pct.

»Trods stigende formkurve på boligmarkedet over det meste af landet er der endnu ikke tale om et brud med de seneste års polariseringstendenser. Det er stadigvæk de dyreste boligområder, der har førertrøjen på,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Højere priser i 69 ud af 98 kommuner

Ses der alene på udviklingen fra 4. kvartal 2014 til 1. kvartal 2015, har ti ud af 11 landsdele oplevet stigende huspriser. Dykker man endnu længere ned i de regionale data, kunne 69 ud af 98 kommuner i marts bryste sig af højere huspriser sammenlignet med året før.

Teksten fortsætter under grafikken.

Prisudviklingen på parcelhuse i de danske kommuner

Kilder: Boligsidens Markedsindeks for marts og beregninger fra Realkredit Danmark

»Det svarer til prisstigninger i syv ud af ti kommuner. Det er den højeste andel i statistikkens levetid (siden begyndelsen af 2010, red.) og taler også sit tydelige sprog om bedre tider på boligmarkedet rundt omkring i landet. Tilbage i begyndelsen af 2012 var det f.eks. kun otte kommuner, der havde højere huspriser end året før,« siger han.

Se her, hvordan kvadratmeterpriserne har udviklet sig i din kommune de seneste fem år - og om de er steget eller faldet: Huspriser

Ifølge cheføkonomen skyldes de stigende huspriser først og fremmest de historisk lave renter. Samtidig er boligbyrden i mange områder af landet lav set i en historisk kontekst.

»Det betyder, at adgangen til boligmarkedet er relativ gunstig for mange førstegangskøbere,« siger  Christian Hilligsøe Heinig, der desuden peger på den stigende beskæftigelse og større økonomisk optimisme blandt danskerne som vigtige parametre for den positive udvikling på boligmarkedet.

Se her, hvordan kvadratmeterpriserne har udviklet sig i din kommune de seneste fem år - og om de er steget eller faldet: Huspriser