Huse med dårlige energimærker er længere om at blive solgt

Helt nye tal viser, at det i år i gennemsnit har taget over 200 dage at sælge de villaer og rækkehuse, der har været udbudt til salg med en af de to laveste energiniveauer.

Foto: Ditte Valente. Huse med dårlige energimærker er længere om at blive solgt
Læs mere
Fold sammen

Som i det amerikanske karakter-system er det ikke helt ligegyldigt, om man får et A eller et G med sig, når huset skal sælges.

For mens det ikke ligefrem er Ivy-league-fremtiden, der er på spil for de danske hussælgere, så kan et G på energirapporten trække kampen om huskøberne i langdrag.

Helt nye tal fra Boliga.dk viser nemlig, at det i år i gennemsnit har taget over 200 dage at sælge de villaer og rækkehuse, der har været udbudt til salg med en af de to laveste energiniveauer: F eller G.

Mens de huse, der har ramt boligmarkedet med et A eller B, er solgt flere måneder hurtigere.

»De huse, der har G-mærkningen er typisk ældre huse, hvor der ikke er lavet noget som helst ved noget som helst; vinduerne er gamle, og der er ikke isoleret,« siger produktansvarlig for Boliga Tilstandsrapporter, Daniel Perell.

»Ældre huse kan ikke få de gode bogstaver. De vil typisk ikke få mere end et C, og det er simpelthen fordi, at de huse, der får A’er og B’er, kun er helt nye lavenergihuse.«

De værste er G’er er i Syddanmark

G er ikke bare den værste energi-klassificering på listen, det er også husene i denne gruppe, der i år har været absolut længst tid om at blive solgt.

I gennemsnit er der nemlig gået knap otte måneder, fra at mæglerne kunne stikke til salg-skiltet i jorden, til det kunne blive hevet op.

Og særligt i Region Syddanmark har sælgerne måttet væbne sig med tålmodighed.

Her er der nemlig i gennemsnit gået 282 dage - altså over ni måneder - fra første dag på det officielle danske boligmarked, til at handlen var endelig.

»Energimærket og energirapporten giver en indikation af, hvordan husets tilstand er, og hvad man kan gøre for at forbedre det, og derfor vil være mange ting at skulle lave i et hus med et dårligt energi-mærke,« siger Daniel Perell.

A er ikke i top

Selvom mange 12-talselever verden over nok igen ville argumentere for det modsatte, er den bedst mulige karakter, A'et, ikke nødvendigvis det bedste.

I hvert fald ikke, hvis man alene ser på salgstiden på boligmarkedet.

Boligas tal viser nemlig, at B-husene på landsplan er blevet solgt en uge hurtigere end A'erne.

142 dage er således, hvad der skulle til at få solgt B-villaerne i løbet af årets første ni måneder.

Se hvor længe husene ligger til salg