Hovedstadskommune skærer luns af høj boligskat

Bredt forlig skærer 0,68 promille af grundskylden, som både i 2016 og 2017 får ekstra bittesmå nøk nedad.

Foto: Brian Bergmann

Borgerne i Amager-kommunen Dragør kan fra nytår se frem til en skattesænkning, som bliver større end lovet.

Sidste år omfattede budgetforliget, at grundskylden - den omstridte kommunale skat på jord - skulle sænkes 0,15 promille til 25,55 promille fra 2015, men med budgetforliget i år bliver lettelsen forøget med yderligere 0,53 promille. Samlet bliver der altså hugget 0,68 promille af den lokale boligskat, som lander på 25,02 promille næste år.

"Vi sætter promillen yderligere ned for at kompensere for de stigninger, der ellers ville være i kroner og øre. Vores borgere betaler nok i grundskyld," siger borgmester Eik Dahl Bidstrup til Berlingske Business.

Han er nyvalgt og venstremand og har opbakning til sit forlig fra Socialdemokrater, Konservative og Dansk Folkeparti. Hele byrådet, inklusive to lokallister, stemte dog for at sænke grundskylden ekstra.

Ifølge en opgørelse fra Danske Bank er grundskylden for et gennemsnitshus i Dragør 30.004 kroner i 2014 - landets syvendehøjeste boligskat.

I kraft af budgetaftalen fra sidste år bliver der også kappet 0,02 promille af grundskylden i 2016 og 0,01 promille i 2017. På det tidspunkt vil satsen være 24,99 promille - ifølge loven skal kommunerne mindst opkræve 16 promille og højst 34 promille.

Stigende vurderinger har sendt den lokale skat på jord på himmelflugt mange steder, især i Storkøbenhavn, og flere kommuner har sænket den satsen for grundskyld for at kompensere boligejerne helt eller delvis. Det gælder eksempelvis i Greve, Helsingør og Lyngby-Taarbæk.