Home lyver om prisfald

Danmarks største ejendomsmæglerkæde Home snyder med boligpriserne for at lokke købere til at slå hurtigt til og sætte deres navn på en købskontrakt.

Boligkæden Home har udviklet en hjemmeside, hvor man forsøger at sælge boliger, der ser ud til at være faldet kraftigt i pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Bech

Mange købere går i disse krisetider efter boliger, der er faldet voldsomt i pris. Dermed er chancen for et godt køb bedre. Home har derfor udviklet en hjemmeside, hvor kæden forsøger at sælge boliger, der ser ud til at være faldet kraftigt i pris, men B.T. kan i dag dokumentere, at det er rent bedrag.

Homes ejendomsmæglere har snydt ved i flere tilfælde at sætte boligpriserne kraftigt ned – for dagen derpå at hæve dem igen til den oprindelige pris. Dermed er der for et øjeblik skabt et voldsomt, men falsk procentvis prisfald, der øjeblikkeligt registreres på alverdens boligportaler og Homes egen hjemmeside.

De boliger, der er faldet mest i pris, træder tydeligt frem på de hjemmesider, der bugner af tusindvis af boliger og lokker flere købere til.

 

Læs også: Her er boligpriserne faldet mest

- Det er meget dårlig stil. Der er ingen tvivl om, at det er stærkt misvisende, siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådet.

Et eksempel er en villa i Brøndby, som ifølge hjemmesiden har en prisændring på hele 42 pct. Grunden er, at boligen 11. december blev sat ned fra 2,1 mio. kr. til 1,5 mio. kr. Dagen efter blev den sat op igen.

Boligen havde en oprindelig startpris på 2,6 mio. kr., og det er forskellen mellem startprisen og den laveste pris, som Home altså lokker med i stedet for den rigtige forskel på 19 pct. mellem 2,6 og 2,1 mio. kr.

Lugter af bevidst spekulation

- Det lugter af bevidst spekulation i at sætte prisen ned og så op igen, så man kan vise en prisændring, siger Vagn Jelsøe. Han ser en sammenhæng mellem, at bunden er gået ud af boligmarkedet, og at købere derfor især interesserer sig for huse, hvor prisen er faldet.

Kommunikationschef i Home, Niels H. Carstensen, tror ikke, der er nogen af Homes ejendomsmæglere, der spekulerer i prisen for at komme på diverse toplister.

- Vi laver ikke Danmarks bedste hjemmeside for at vildlede og forføre. Det er ikke noget, vi gør for at genere folk, siger Niels H. Carstensen.

Men hvordan kan det så være, at der i en lang række tilfælde er boliger, der bliver sat ned og så op igen dagen efter?

- Jeg tror, at nogen kommer til at lave en fejl ved ændringerne i priserne.

Hvorfor bliver forbrugerne så vildledt med forkerte prisændringer?

- Det er en fejl, og den skal rettes. Det beklager vi selvfølgelig over for kunderne, men vi fifler altså ikke med det.

Læs også: Home afviser snyd med boligpriser