Home giver boliger lavere kvadratmeterpriser

Ejendomsmæglerkæden Home har valgt at medregne kvadratmeter, som andre mæglerkæder ser bort fra, når de udregner kvadratmeterprisen. Det får Homes boliger til at se billigere ud, når kvadratmeterpriser sammenlignes.

Foto: Foto: Scanpix

Er du på udkig efter en ny bolig, og kan du ikke lade være med at stoppe op på aftenturen og kigge på ejendomsmæglernes fristende udstillingsvinduer, skal du være varsom med at sammenligne kvadratmeterpriser fra de forskellige ejendomsmæglerkæder.

Home har nemlig valgt en beregningsmetode, som næsten altid giver en lavere kvadratmeterpris på deres villaer til salg, end hos konkurrenterne. Det betyder, at en boligsælger har mulighed for at fremtrylle en lavere kvadratmeterpris i boligannoncen, hvis han sætter villaen til salg hos Home end hos f.eks. EDC eller Nybolig.

Kritik fra Forbrugerrådet

Forbrugerrådet kritiserer, at ejendomsmæglerne opgør kvadratmeterprisen på forskellige måder:

»Det er vigtigt, at der er sammenlignelighed. Derfor bør alle anvende den samme metode,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum, der understrger, at han ikke ønsker at gøre sig til dommer over, om Homes beregningsmetode er rigtig eller forkert.

Samme melding kommer fra lektor på Copenhagen Business School, lektor og boligøkonom Jens Lunde. Også han kræver ensretning:

»Det er uacceptabelt med forskellige metoder. Forbrugerne har med rette en forventning om, at ejendomsmæglerkæderne kan finde ud af at beregne kvadratmeterprisen på samme måde,« siger Jens Lunde.

Ryster på hovedet

Hos konkurrenten EDC undrer man sig:

»Det er ret uheldigt, hvis man begynder at lægge sine egne beregningsmetoder ind over faktuelle tal – især hvis det sker for at fremme sine egne sager,« siger EDCs kommunikationschef, Jan Nordmann.

Et eksempel på en boligannonce med en kvadratmeterpris, som er banket ned i forhold til beregningsmetoden hos konkurrenterne, er en villa på Zeniavej i Taastrup. Home har beregnet kvadratmeterprisen på det 104 kvadratmeter store hus til 2,5 millioner kroner til 22.640 kroner.

En søgning på ejendomsmæglernes egen boligside, boligsiden.dk, eller konkurrenten boliga.dk, viser imidlertid en kvadratmeterpris på 23.990 kroner – altså 1.350 kroner højere, end Home oplyser.

Stor prisforskel

Et andet eksempel er en villa på Emiliekildevej i Klampenborg. Huset på 177 kvadratmeter ligger ved Bellevue Strand og Øresund og koster syv millioner kroner.

Lidt simpel hovedregning, som prissammenligningshjemmesiderne boligsiden.dk og boliga.dk også bruger til at udregne kvadratmeterpriser, giver en pris på 39.520 kroner per kvadratmeter.

Men Home oplyser en kvadratmeterpris på 33.333 kroner i boligannoncen – en markant forskel på 6.187 kroner.

Årsagen er, at Home har valgt at medregne eksempelvis kældre eller andre såkaldte anvendelige kvadratmetre:

»Vi beregner kvadratmeterpriserne på fuldstændig samme måde som Finanstilsynet og realkreditinstitutterne,« siger Homes kommunikationschef Niels H. Carstensen.

Home afviser snyd

Han afviser, at Home anvender denne metode, som altså adskiller sig fra eksempelvis EDCs måde at udregne kvadratmeterprisen, for at få kædens egne boliger til at se mere attraktive ud:

»På vores hjemmeside kan man se samtlige boliger til salg, og her beregnes alle boliger på fuldstændig samme måde,« siger Niels H. Carstensen.

Boligprissiderne boliga.dk og boligsiden.dk har dog begge valgt at se bort fra Homes opgørelsesmetoder. Her kan kunderne sammenligne kvadratmeterpriser, der er sammenlignelige.