Hold øje med bidraget på boliglånet

Der kan være tusinder af kroner i forskel på det såkaldte bidrag, som boligejere betaler for realkreditlån.

Forskellen mellem de forskellige selskabers bidragssatser kan udgøre mange tusind kroner over lånets løbetid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Den såkaldte bidragssats lever i al stilfærdighed i opgørelsen over den månedlige ydelse på et realkreditlån. Beløbet syner ikke af meget i forhold til renter og afdrag.

Men set over den traditionelle løbetid på 30 år for realkreditlån, kan forskellen mellem selskabernes satser løbe op i flere tusind kroner med enkelte lånetyper.

Størst forskel er der i bidrag til variabelt forrentede lån med renteloft. Her forlanger Nordea 0,65 procent af lånet i løbende gebyr, mens Nykredit er billigst med et bidrag på 0,5 procent - vel at mærke hvis man har status af såkaldt kernekunde.

Det giver ifølge en beregner på Realkreditrådets hjemmeside en forskel ved et lån på en million kroner på knap 1.400 kroner om året, som vil forblive så stor under hele lånets løbetid, hvis lånet er afdragsfrit.

Dermed kan forskellen komme op over 27.000 kroner, hvis lånet beholdes i 20 år og over 40.000 kroner over en periode på 30 år.

Hvis der betales afdrag, så falder forskellen i takt med, at bidragene falder med restgælden.

Men de forskellige realkreditselskaber skruer lånene forskelligt sammen, og det giver en forskel i priserne, forklarer økonom i Realkredit Danmark Jakob Kongsgaard Olsson.

"Årsagen til at vores bidragssats på denne type lån er højere er, at der er flere administrationsomkostninger forbundet med, at vi rentetilpasser to gange om året. Det afspejler også nogen egenskaber ved disse lån, som kunderne er villige til at betale for," siger han.

Realkredit Danmarks såkaldte rentefaldslån, som hører hjemme i denne kategori af lån, tilpasses to gange om året til toneangivende rentesatser fra Nationalbanken, hvorimod de fleste andre lån med variabel rente tilpasses én gang om året ved hjælp af en auktion over de bagvedliggende obligationer.

For de fleste andre lånetyper ligger bidragssatserne tæt omkring godt 0,5 procent med forskelle blandt selskaberne på op til kun kun 0,03 procent, hvilket ved et lån på en million kroner kun kommer op på en forskel på godt et par hundrede kroner om året.