Hold ferie med de rige: Her køber liebhaverne sommerhus

Rolex om håndleddet, sejlersko på fødderne, kabelstrik om skuldrene og nøglen til Range Roveren i lommen.

Foto: Kristian Brasen. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Liebhaveren er klar, men hvor er chancen - eller om man vil - risikoen egentlig for at møde ham i sommerdanmark?

I løbet af de seneste tre år er der solgt godt og vel 20.500 sommerhuse rundt om i landet, men blandt de købere, der til dagligt har adresse i Danmarks dyreste områder, er kursen fastsat mod ét særligt ferieområde:

Nemlig den cirka 25 kilometer lange strækning på den østlige del af Sjællands nordkyst.

Det skriver Boliga.dk.

Af dem, der har hjemadresse i mondæne Klampenborg, og som har købt sommerhus siden 2014, er det således til Hornbæk, at ferierne og de forlængede weekender i fremtiden kommer til at gå.

Her har 15 procent af Klampenborgs sommerhuskøbere nemlig valgt at slå sig ned i fritiden.

Det samme gælder for dem der til dagligt bor en anelse længere nordpå - i Vedbæk. Her har 14 procent valgt den samme placering til sommer-kvadratmeterne.

For indbyggerne i de andre whiskybæltebyer, Charlottenlund og Rungsted, er det derimod i Gilleleje, ferierne for henholdsvis 12 og 9 procent af de nyslåede sommerhusejere skal holdes.

Mens Hellerup og Lyngbys fastboere ifølge Boliga helst fyrer op i grillen i deres nye fritidshaver i Vejby nær Tisvildeleje.

Aarhusianerne bliver på »næsen«

Blandt Aarhus-områdets' liebhavere, der har købt sommerhus i løbet af de senere år, er det også, de samme danske feriedestinationer,  indbyggerne drages af - eller rettere den samme.

Fra både Risskov, Egå, Aarhus C og den nordlige bydel Aarhus N kører feriekaravanen nemlig de godt 50 kilometer vestpå til Ebeltoft.

Her er chancen for, at de naboer, der griller, soler og hygger på den anden side af hækken til dit sommerhus, også er dem, du har ved din side på helårsadressen helt oppe på mellem 16 og 20 procent.

Danmarks dyreste feriebyer

Ser man på kvadratmeterpriserne i de områder, liebhaverne rykker ind i i sommerugerne, kræver det ikke et udvidet matematikkursus at gennemskue slægtsskabet mellem ferieresidens og hverdagshjem.

Beboerne i Danmarks dyreste postnumre spenderer nemlig også ferierne i nogle af Danmarks dyreste ferie-postnumre.

I 2016 kostede et sommerhus i Hornbæk i gennemsnit 26.484 kr. pr. kvadratmeter - eller hvad der svarer til omkring 1,85 mio kr. for et sommerhus på 70 kvadratmeter.

Hvilket gør Hornbæk til Danmarks tredjedyreste ferieby - kun overgået af Skagen og Tisvildeleje.

Også i Ebeltoft, Vejby og Gilleleje ligger priserne i den lune ende - de nåede nemlig i 2016 op over 15.000 kr. kvadratmeteren.

Det viser tal fra Boliga.

Se salgspriserne på solgte fritidshuse i Danmarks tre dyreste postdistrikter: