Højt skum til sommerfesterne

Ferietid. "Nu kommer den fagre tid, vi vented' så længe". Nu er sommerferien endelig over os, og det er tid til sommerfester.

Juli er en dejlig tid. Skoletasken er sparket ind i klædeskabets mørkeste krog. Det er sommerferie. Som en kær kollega udtrykker det: "Der findes tre udpræget smukke ord i det danske sprog: Arveforskud, lottemillionær og sommerferie. Det sidste bliver meget smukkere, hvis et af de to førstenævnte også er aktuelt."

Uanset smukke ord, så er skolernes sommerferie nu en realitet. For alle dem, der har valgt at tilbringe ferien i Danmark, er det et oplagt tidspunkt til, at man i ro og mag kan arrangere fester for familie og venner. Og til at mødes spontant til skovture. Og hvad er vel mere festligt end at indlede arrangementerne med højt skum i slanke glas?

Franske fristelserDet behøver absolut ikke at være champagne. Det ville være dårlig rådgivning, for champagne kræver tid til fordybelse og et pænt overskud på budgetkontoen. Der er mange glimrende mousserende vine, som koster under "en hund" og egner sig meget bedre til uformelle sommerarrangementer.

Bobler er ikke bare bobler. Mange mousserende vine fremstilles ved at give en stille hvidvin et skud kulsyre à la sodavand eller ved at lade andengæringen foregå i en stor tank, den såkaldte cuve close-metode. Stort set alle franske vindistrikter fremstiller en mousserende vin, og de fleste bruger den traditionelle metode, som er den, man anvender i champagnedistriktet.

Mosten gærer på sædvanlig vis, hvorefter man står med en noget spids og syrlig hvidvin, som ingen vil have lyst til at hælde i glasset.

Det er til gengæld det perfekte afsæt til en god, mousserende vin. Hvidvinen bliver "dopet" med en blanding af gær, sukker og vin, hvorefter den tappes på kraftige flasker, som kan modstå det seks atmosfære kulsyretryk, der opstår i flasken under andengæringen. Flasken lukkes med en sodavandskapsel og lagres herefter mindst et halvt års tid og betydelig længere for de bedste kvaliteter.

Der er lidt forskel på lagringstiden fra distrikt til distrikt. Under lagringen omdannes sukkeret til alkohol, og kulsyren giver boblerne i den færdige vin.

Disse franske boblevine kaldes Crémant, og man tilføjer så distriktets navn bagefter. Crémant d'Alsace er den helt store succes i Danmark, men der er også mange Crémant de Bourgogne på hylderne foruden Crémant de Bordeaux, Crémant de la Loire, Crémant de Limoux og mange flere.

Det er i vid udstrækning de lokale druesorter, der anvendes til disse crémant'er.

Cava og SpumanteDet er det også, når vi bevæger os uden for Frankrig. Der findes nemlig også i andre europæiske, og så sandelig også i de fleste oversøiske lande, gode mousserende vine, fremstillet på den fine, traditionelle måde.

Den spanske Cava er blevet en dundersucces i Danmark, og man kan godt undre sig over, hvordan det kan lade sig gøre at få en udmærket flaske Cava til under 50 kr., når man véd, hvilket arbejde der ligger bag fremstillingen.

Også Italiens Spumante er glimrende, og det gør heller ikke noget, at der står Prosecco eller Lambrusco på etiketten.

Sidstnævnte har jeg selv gennem årene haft et noget anstrengt forhold til, men en kær ven har i det sidste halve års tid nærmest "bombarderet" mig med fortræffelig Lambrusco, og jeg må bøje mig: Det lader sig drikke uden ubehag.

Tysk Sekt er glimrende, ikke mindst hvis det er Rieslingdruen, der er basis, og mange af Portugals Espumanter burde være mere synlige hos vinhandlerne. Endelig skal jeg da heller ikke glemme at nævne de oversøiske sparkling wines. Der er masser at glædes over, men prismæssigt har de svært ved at konkurrere med Crémant og Cava.

Forsigtighed tilrådesÅbn selv flaskerne, eller forklar deltagerne i sommerens arrangementer, hvordan det skal gøres, og lad for alt i verden være med at ryste flasken, lige før den skal åbnes.

Det er bedst, hvis den har stået helt stille i køleskabets dør et døgns tid.

Lirk forsigtigt proppen op, efter at ståltråden er fjernet, hold imod med en tommelfinger oven på proppen, og lad den så forlade flasken med et stille suk uden at vinen bruser ud af flasken. Men pas på; champagnepropper er ikke ufarlige.

Skænk vinen i høje, slanke glas, så holder boblerne sig længst og oplevelsen bliver festlig og fornøjelig.