Højere boligskat trods skattestop

Trods voldsomme fald i boligpriserne spinder kommunerne fortsat guld på jordskatter.

Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup. Grundskylden stiger fortsat, selv om der er skattestop. Det rammer ekstra hårdt, når priserne falder.
Læs mere
Fold sammen

Selv om VK-regeringen indførte skattestoppet i 2001, er den gennemsnitlige husejers betalingen til grundskylden i nogle kommuner fortsat med at stige til helt op mod 50 procent målt over et årti, viser beregninger fra BRFKredit.

Mest markant er indtægterne i de egne, hvor grundværdien er størst. Det skriver Børsen.

»Det er spøjst, at grundskyldsbetalingerne kan blive ved med at stige, når vi i Danmark har indført princippet om skattestop,« siger seniorøkonom i Sydbank Christian Hilligsøe Heinig.

Han understreger, at strukturen i skattesystemet forstærker de prisudsving, der kan være på boligmarkedet. For selv om der ikke er skattestop på grundværdierne, så er der indført et skatteloft, der betyder, at reguleringsprocenten af grundværdierne aldrig må overstige 7 procent.

»Når priserne stiger kraftigt, som det var tilfældet for et par år siden, så får staten ikke meget glæde af det. Omvendt så rammer en opskrivning af grundværdien på 7 procent boligejerne hårdt, når priserne falder,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Grundskyldspromillen, der er den promille, man skal betale af grundværdien, kan kommunerne selv regulere - dog må den ikke overstige 34 promille.