Høje vurderinger snyder andelsboligkøbere

Den offentlige vurdering af andelsboliger er i nogle tilfælde så skæv, at boligens reelle handelspris er under det halve, advarer eksperter.

Foto: Kristian Brasen.
Læs mere
Fold sammen

Selv om man køber en andelsbolig til samme pris, som myndighederne har vurderet den til, kan man sagtens have gjort et dårligt køb. Det skriver Politiken.

»Det er et betydeligt problem. Når vi rådgiver købere, må vi ganske ofte sige, at der er risiko for, at boligen ikke vil kunne sælges for nær det samme, hvis den købes til en pris, der er sat ud fra den offentlige vurdering. Det er ikke sjældent, at vi råder køber til, at prisen skal helt ned på det halve,« siger advokat Allan Thomsen, der har speciale i andelsboliger, til Politiken.

Selv om de offentlige vurderinger bliver opdateret hvert andet år, er de i mange tilfælde ikke faldet efter krisen. Det skyldes, at Skat bestemmer værdien af ejendommene ved at sammenligne med, hvad de kan sælges for som udlejningsejendomme. Da handlen med udlejningsejendomme har været lav, har Skat manglet data, vurderer Allan Thomsen imidlertid.Han nævner et konkret eksempel på en andelsbolig på Frederiksberg, som er udbudt til den offentlige vurdering på 1.195.000 kroner. Efter at have gennemgået andelsboligforeningens økonomi har hans firma vurderet, at andelens værdi reelt er hele 700.000 kroner lavere, skriver Politiken.

I andre tilfælde er den offentlige vurdering omvendt meget lavere end markedsprisen, siger Tejs Volfsberg Carstensen fra analysefirmaet Andelsbasen.dk:

»Den offentlige vurdering er stadig det bedste redskab, der er, men den er virkelig misvisende i nogle områder. Almindelige købere bør søge uvildig rådgivning«. På grund af ferie har det ikke været muligt for Politiken at få et interview med Skat. I stedet har Skat sendt en kort kommentar om den seneste vurdering af andelsboligforeningsejendomme fra 1. oktober 2012:

»Vurderingen er et udtryk for, hvad en ejendom formodes at kunne sælges for pr. denne dato,« skriver Skat til avisen.