Høje priser på mad er kommet for at blive

Prisene på fødevarer kommer ikke til at falde igen, vurderer Danske Bank. Og sammen med de høje oliepriser kan de æde lønstigningerne for nogle familier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud fra de rene gennemsnitstal så overstiger lønstigningerne både i år og næste år de stigende priser, inflationen, som især er drevet op af fødevarer samt olie- og benzinpriserne.

 

"Det ser ud til, at energipriserne og fødevarepriserne stabiliserer sig på det nuværende – høje – niveau. Men vi kommer nok ikke til at se et fald i detailpriserne, selv om råvarerpriserne falder lidt. Der er en tendens til, at stigningerne slår igennem, mens fald ikke slår igennem," siger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Danske Bank regner med en inflation på 3,4 procent i år og 3 procent til næste år. Men i den anden ende af husholdningsbudgettet stiger danskernes løn ifølge banken med 4,7 procent i år og 4,5 procent til næste år - altså en reallønsfremgang på henholdsvis 1,3 og 1,5 procentpoint.

"Men for en familie, der både har oliefyr i boligen og et pænt transportbehov i bil, vil prisstigningerne æde hele lønstigningen – især hvis der også er tale om lån med variabel rente," vurderer Las Olsen.