Høje afdrag på andelsboligen kan gøre den sværere at sælge

Det er ikke nødvendigvis en god idé at blive ved med at afdrage heftigt, hvis man bor i andelsbolig.

Seniorøkonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jagten på at få høvlet gælden helt væk i en andelsboligforening kan vise sig at være en dårlig idé, når man skal sælge lejligheden. I øjeblikket flås andelsboliger ned af hylderne til maksimalpriser, men hvis udviklingen vender, kan det blive svært at sælge en lejlighed i en gældfri forening, lyder advarslen fra Realkredit Danmark. Det skriver Finans.

En gældfri lejlighed på 2 mio. kr. vil blive langt dyrere for en eventuel køber at finansiere, end hvis der i samme lejlighed var 1 mio. kr. i friværdi og gæld for 1 mio. kr.

»Maksimalpriserne stiger, jo mere man får afdraget på gælden. Men hvis tiderne vender, vil man måske ikke få glæde af at være gældfri – eller tæt på gældfri. Det er en afvejning andelshaverne imellem,« siger seniorøkonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan til Finans.

For de andelshavere, der måtte have banklån til at finansiere andelsboligkøbet eller måske en bil, kan der endda være en fidus i at bruge besparelsen fra foreningens afdragsfrie realkreditlån til at høvle af på anden dyrere og personlig gæld frem for foreningens gæld.

En gennemgang af Realkredit Danmarks andelsboligkunder viser et tydeligt billede. Jo mindre gæld, der er i foreningen, desto mere afdrages der på gælden.

»Man kunne fristes til at stille spørgsmålet, om det nu også giver mening at have fortsat fokus på afdrag af lånet, når belåningen er lav, eksempelvis 20-30 pct.,« siger Sonia Khan.

Det giver mening at vælge afdragsfrihed i en periode, når gælden er tilpas lav, mener hun. Det kan ske uden at gå på kompromis med den økonomiske ansvarlighed.

»Det er i virkeligheden et spørgsmål om hvad man foretrækker. Ønsker man en lav ydelse her og nu til gengæld for en lidt lavere salgspris, hvis man skal sælge indenfor en årrække, mod en højere ydelse her og nu, som sikrer en højere salgspris af andelen i fremtiden,« siger Sonia Khan.