Høj strafrente på lange boliglån

Investorerne forlanger sikkerhed, og det rammer boligejerne med lån med lang løbetid: Forskellen mellem flekslån og fastforrentede realkreditlån er vokset.

Boligejerne med fast forrentede lån betaler en ekstra præmie for usikkerheden på de finansielle markeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Brian Bergmann

Boligkøbere, som optager et flekslån til at finansiere boligkøbet, har den seneste tid nydt godt af kraftigt faldende renter, mens de fastforrentede lån ikke er faldet i nær samme grad.

Det skyldes, at den finansielle usikkerhed har sendt investorerne mod mere sikre papirer som statsobligationer i stedet for realkreditselskabernes boligobligationer, skriver Børsen. De 30-årige byggeobligationer har simpelthen mistet terræn.

Beregninger fra Nykredit viser ifølge avisen, at renteforskellen mellem en 30-årig realkreditobligation og en 15-årig statsobligation er på over to procentpoint. Så sent som i august 2008 var forskellen 1,5 procentpoint.

"Investorer forlanger en præmie for at købe de 30-årige realkreditobligationer. Det er mere attraktivt at investere i eksempelvis étårige rentetilpasningslån. Og man må konkludere, at appetitten efter de "lange" varer ikke er sindsoprivende," siger Jens Peter Sørensen, chefanalytiker i Danske Bank, til Børsen.

Lige nu tilbyder realkreditselskaberne fastforrentede boliglån med afdrag med en kuponrente på seks procent. Kursen på obligationerne er omkring 99. Under "normale" forhold burde obligationer med en pålydende rente på fire procent ligge omkring kurs 95 og dermed være åbne for tilbud nu. Med de nuværende forhold på finansmarkederne er det ikke realistisk, at det sker lige med samme, vurderer Jens Peter Sørensen.

Den korte rente på flekslån med tilpasning af renten hvert år er for tiden cirka 3,8 procent.

Læs også: Banker annullerer boligkøberes budgetter