Høj risiko gav laveste afkast

Finanskrisen slog så stor en bule i finansmarkederne, at der er vendt op og ned på det normale billede af afkast.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Normalt skal høj risiko i investeringer belønnes med et højere afkast, når der er gået nogle år. Men finanskrisen var så voldsom, at det ikke holder stik i en analyse fra Danica af afkastende i årene fra 2007 til 2013. I den periode har investering med lav og middel risiko forstået som henholdsvis 23 og 52 procent aktier givet de højeste afkast, mens høj risiko har givet et lavere afkast, skriver Jyllands-Posten.

I de tre investeringsprofiler er en opsparing på million kroner og en gennemsnitlig årlig indbetaling blevet til 1.909.000 kroner med lav risiko, 1.916.000 kroner med middel risiko og 1.887.000 kroner med høj risiko.

»Det har givet stort set det samme, uanset hvad man har valgt. Det er bestemt ikke det normale billede,« siger økonom i Danica Lars Kjeldsen til avisen.

De store udsving især i investeringer med høj risiko understreger faren ved at skifte strategi undervejs. Netop mange pensionsopsparere valgte at skifte fra høj til lav risiko i kølvandet af de store tab i 2008.

»Man skal kun vælge høj risiko, hvis man kan tåle at se sin pensionsopsparing falde med 20 pct. eller mere i løbet af et par måneder,« siger Lars Kjeldsen.