Høj fast afgift snyder fjernvarmekunder for gevinst ved mild vinter

En høj fast afgift på fjernvarme betyder, at varmeregningen ikke bliver nævneværdigt mindre af, at kunderne skruer ned for termostaten.

Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra alle fjernvarmekunder, der kan glæde sig over en indtil videre mild vinter, når varmeregningen dumper ind af brevsprækken, skriver Børsen.

Problemet er, at mange fjernvarmekunder betaler en høj fast afgift til deres værk, som ikke er afhængig af forbruget af varme, og derfor vil det ikke se den fulde effekt af de nedskruede radiatorer.

»Et fjernvarmeværk har nogle faste udgifter, og de skal dækkes uagtet, om det er en kold vinter eller ej. Så dem, der betaler en høj, fast afgift per kvadratmeter i deres hus, får ikke den fulde effekt af den milde vinter,« siger Morten K. Mathiasen fagekspert fra Bolius Boligejernes Videncenter.

Der er udsigt til en besparelse på 650 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter på grund af den milde vinter, der har været 7-8 procent varmere end normalt, viser beregninger fra Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for 405 fjernvarmeværker fordelt over hele landet.

Men mange fjernvarmeværker opererer med en model, hvor kunderne betaler en fast afgift, der defineres ud fra størrelsen på husstanden, og en variable afgift, som er afhængig at husstandens forbrug. Den faste udgift udgår hos flere værker i procent omkring halvdelen af regningen, mens det for enkelte værker er helt oppe på 60 procent.

»De kunder, der betaler en høj fast afgift, vil ikke se en lige så stor besparelse. De får dog stadig en besparelse, men de vil ikke kunne se den lige så meget på regningen, som kunderne, der betaler en mindre fast afgift,« siger Søren Dyck-Madsen, civilingeniør og klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Søren Dyck-Madsen mener dog, at den største besparelse vil komme på baggrund af, at de fleste værker formentlig ikke har behov for at bruge støttebrændsel i år.

Hos Dansk Byggeri mener man, at de høje faste afgifter hos nogle af fjernvarmeværkerne betyder, at kundernes motivation til at spare på forbruget mindskes, og det er ikke optimalt.

»Incitamentet til at nedsætte energiforbruget og investere i energiforbedringer er ikke særlig stort, når du har en stor fast omkostning, som man ikke selv kan styre,« siger direktør Michael Nielsen.

Dansk Fjernvarme mener derimod, at der er gode muligheder for kunderne for at være herre over eget forbrug.

»Der, hvor folk virkelig kan spare noget, er på den almindelige adfærd. Det er, hvordan du bruger din varme. De fleste vil kunne få efterset deres anlæg og opnå en forbedring,« siger pressechef i Dansk Fjernevarme Torben Øllegaard Sørensen til Børsen.