Hjælp - jeg har arvet min nabos sommerhus

Mange spørgsmål melder sig, når man pludselig står med et dødsbo fra en bekendt.

Et privat skifte skal man selv administrere, mens et bobestyrerskifte som regel varetages af en advokat i samarbejde med skifteretten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? En af mine meget nære venner og tidligere nabo gennem 30 år er død. Hun har ingen familie og har aldrig fået børn - jeg har taget mig af begravelse, bedemand, præst og alt hvad der følger med.

Blandt hendes personlige papirer fandt jeg et noteret testamente, hvor jeg er blevet testamenteret alle hendes ejendele, deriblandt et sommerhus og nogle obligationer. Det er nu ikke, fordi der er for mange penge, men sommerhuset er vurderet til 920.000 kroner, og der er en gæld på 380.000 kroner.

Mit spørgsmål er, hvordan man beregner arveafgift af dette? Og skal jeg selv stå for opgørelsen af huset, belåne det og så videre for at kunne betale afgiften?

Er der noget, jeg skal tage mig i agt for eller huske at få med i boet, inden det bliver opgjort?

Med venlig hilsen F.S.

! Du skal kontakte skifteretten om testamentet.

Der er forskellige måder at skifte på. Som du beskriver det, vil det formentlig blive enten privat skifte eller bobestyrerskifte. Ved privat skifte får du selv udleveret boet og har så ansvar for at behandle det. Bliver det et bobestyrerbo – det kan for eksempel være bestemt i testamentet, eller der kan være tvivl om, hvem der er arvinger – så behandles boet af en advokat, der bistår skifteretten.

Arveafgiften, der beregnes af boets nettoformue efter et bundfradrag på 264.100 kr (2009) er 15 procent. Dertil skal du betale en tillægsboafgift på 25 procent (uden bundfradrag). Da tillægsboafgiften på 25 procent beregnes af bobeholdningen efter fradrag af 15 procent-afgiften, er den højeste samlede afgift ikke 40 procent, men 36,25 procent.

Du skal selv klare finansieringen.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), mediator, www.ForumAdvokater.dk

Læs mere om behandlingen af dødsboer på www.ForumAdvokater.dk