Hjælp! Jeg har arvet et stykke værdiløs vej!

Du har ikke pligt til at modtage en arv, så gør dig klart, hvad du arver – inden du siger ja tak.

De danske småøer. Avernakø i det Sydfynske øhav. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I forbindelse med min farmors død arvede jeg et stykke jord, et såkaldt vejareal. Min oldefar ejede mange hundrede tønder land på Vest­sjælland, og vejarealet var et levn fra den tid.

De tre matrikler dækker tilsyneladende over to stykker vej, i alt ca. 3.000 kvadratmeter. De ligger begge endog meget attraktivt ud til vandet. Jeg spurgte kommunen, hvad jeg kunne bruge dem til, hvortil de sagde »umiddelbart ingenting«. Min far har muntert foreslået, at jeg opsætter en bom og kræver bompenge fra ejerne af de mange boliger, der bruger mit vejareal som adgangsvej til deres boliger.

Men hvad kan jeg egentlig bruge arealet til? Jeg kan jo ikke bygge på det. Ville jeg kunne få kommunen eller vejenes beboere til at købe det? Jeg tvivler på, at beboerne på de pågældende veje er klar over, at hverken de eller kommunen ejer arealerne.

Ville jeg eventuelt kunne lave en aftale med kommunen, så de fik vejarealerne, og jeg fik et lille stykke jord, hvorpå jeg rent faktisk kunne bygge et hus?

Skat sætter værdien af vejarealet til 0 kroner, og jeg ønsker selvfølgelig ikke, at Skat pludselig fortæller mig, at jeg har pligt til at vedligeholde vejen – jeg ønsker ikke at blive mødt af en stor regning, hvis jeg igangsætter en sag.

Hvad gør jeg med vejarealet?

Med venlig hilsen C.

! Dit meget konkrete spørgsmål kan synes af mindre betydning for læserne generelt. Når jeg alligevel besvarer det, skyldes det, at det er en god anledning til at give nogle generelle råd.

Jeg kan ikke rigtig udtale mig om dine muligheder for at bruge eller sælge vejarealet. Jeg gætter på, at kommunen ikke er interesseret, men det kan du jo få afklaret. Jeg synes, du skal begynde med at tage kontakt til din advokat, som via tingbogen og andre undersøgelser kan give dig en helt præcis vejledning om mulighederne.

Nu det generelle:

For det første: Når du arver, har du jo ikke pligt til at modtage arven. Hvis du vil modtage arv, så har du ikke pligt til at modtage andet end kontanter. I så fald er det dødsboets hovedpine at omsætte jordstykket (eller et andet aktiv) til penge. I nogle tilfælde bliver det så få penge, at en arving foretrækker at udtage aktivet, men det må afgøres konkret.

Jeg forstår dig sådan, at du ikke har tænkt videre over det, da du arvede jorden. Du skriver ikke, hvilken værdi jordstykket blev optaget til, men jeg gætter på 0 kroner? I dag tænker du sikkert: Bare jeg havde undersøgt forholdene, da jeg arvede. Det er jeg helt enig i.

Mit generelle råd er, at ingen bør modtage arv uden at gøre sig klart, hvad det er, der arves. Der bør tænkes i værdifastsættelse, og der bør tænkes i muligheder for videresalg. Hvis du havde tænkt på det, så kunne udgifterne til undersøgelse af spørgsmålet være blevet en udgift i boet – og sådan en udgift kan fratrækkes, inden arveafgift (såkaldt boafgift) skal betales.

Mit sidste generelle råd er: Hvis du ejer aktiver, der kan være lidt vanskelige at håndtere for et dødsbo og dermed for dine arvinger, så overvej i levende live, hvordan dette kan løses. Derved kan du øge værdien af aktivet og lette livet for dine arvinger.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H),

www.ForumAdvokater.dk