Historiske fald i ejendomsvurderinger

Inden for relativ kort tid vil alle landet boligejere modtage nye vurderinger. De vil indeholde store dyk og dermed få betydning for de ejendomsskatter, der skal betales i 2011.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kæmpe prisfald på tæt ved 40 procent eller mere endnu omkring København. Det er, hvad der er udsigt til ved den almindelige vurdering af alle danske boliger, som Skat inden længe sender breve ud til alle boligejere om.

Det er hvert andet år, at Skat laver en offentlig vurdering, der kaldes for »den almindelige vurdering.« Den er mere grundig og skal afspejle de reelle salgspriser bedre, end de årsreguleringer, der finder sted i lige år, og som er en mere mekanisk op- eller nedskrivning af boligpriserne med en samlet og ens sats i store dele af landet.

Skattedirektør Jens Perch Nielsen fra Skat siger, at han venter, at vurderingerne generelt falder med 40 procent i Hovedstadsregionen i forhold til vurderingen fra 2007. Men grunde kan godt falde mere endnu.

»Grunde skal falde mere ved vurderingen end selve boligen. Når priserne stiger kraftigt, vil det logisk set være grundværdierne, der stiger mest, fordi der her er tale om et knapt gode og en beliggenhedsfaktor. Det samme gør sig gældende, når priserne falder. Så de typiske fald i vurderingen af grunde bliver i hvert fald på 40 procent omkring hovedstaden,« siger Jens Perch Nielsen.

Han tilføjer dog, at der er store individuelle forskelle – og i meget udpræget grad fra landsdel til landsdel.

»Vurderingerne vil groft sagt falde mindre, jo længere man kommer væk fra de store byer. Der kan endda være enkelte steder i Jylland, hvor de skal sættes lidt op,« siger Jens Perch Nielsen.

Det særlige ved den almindelige vurdering er, at der kan klages over den. Det kan der ikke over de mekaniske reguleringer, der finder sted i lige år. Så der er en klagemulighed nu. Det vil der først komme igen ved 2011-vurderingen. Der er dog næppe udsigt til nogen kæmpe klagestorm, eftersom vurderingerne står til at falde stort, og de fleste klager normalt kun over for høje vurderinger.

De nye vurderinger, som sendes ud i februar eller marts vil især have betydning for den grundskyld, som skal betales i 2011. Dykket i vurderingen er så stort, at Jens Perch Nielsen skønner, at en del til næste år vil begynde at betale grundskyld af den rent faktiske vurdering, og ikke af det loft over grundskylden, som er indført med skattestoppet.

»Der vil ikke gå ret mange år, før mange vil betale grundskyld af den aktuelle vurdering. Vi snakker om ét eller to år, eftersom grundskylden alene i 2010 kan hæves med syv procent, hvilket er langt mere end den almindelige pris- og lønudvikling,« siger Jens Perch Nielsen.

Tidligere har den offentlige vurdering ellers betydet mindre end før. Det gælder især for ejendomsværdiskatten, eftersom skattestoppet har låst denne skat fast på det niveau, den havde i 2002 eller i 2001 plus fem procent. Der tages udgangspunkt i det laveste af disse to tal. Vurderingen har derimod haft større betydning for, hvad der skal betales i grundskyld, eftersom denne skat har måttet stige med typisk fem til syv procent om året.

Alle kan tjekke deres egen vurdering fra 2008 på www.vurdering.skat.dk. De nye vurderinger vil blive lagt ud på samme side om nogle uger.