Historisk prisfald på boliger

Prisfaldene  - særligt på villaer omkring København - er bekymrende for dansk økonomi. Nedturen kan trække ud i flere år.

Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen. Prisfaldet på boligmarkedet i Danmark har epicenter i København og spreder sig som ringe i vandet ud i provinsen.
Læs mere
Fold sammen

Det er, når udviklingen fra fjerde kvartal af 2007 sammenlignes med samme periode i 2008, at priserne er faldet med denne historisk store fart.

”Prisfaldet blev en del større end ventet,” lyder kommentaren fra Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Jo længere væk man kommer fra hovedstadsområdet, jo mindre er boligpriserne dog faldet, og i Vestjylland steg priserne en lille smule.

Også antallet af handler er meget lavt. Der er handlet  34 procent færre boliger i 4. kvartal 2008 sammenlignet med samme tid året før.

”Det lave antal handler tyder på, at huspriserne vil falde yderligere i 2009. Vi regner med et prisfald på mere end seks procent i år,” siger Steen Bocian.

Endnu hårdere er der gået på markedet for ejerlejligheder, mens sommerhuse har vist sig overraskende stabile over de seneste kvartaler.

Krisen på boligmarkedet kalder Steen Bocian ”bekymrende” for dansk økonomi, der er meget afhængig af boligprisernes udvikling. Når huspriserne stiger, så trækker det forbruget op - mens det modsatte gør sig gældende, når priserne falder.

"Meget taler for, at vi tidligst i 2011 kan begynde at spejde efter en vending i dansk økonomi, da boligmarkedet vil trække økonomien kraftigt ned i de kommende år," siger Steen Bocian.

Økonom Niels Rønholt fra Jyske Bank mener dog også, at der er lyspunkter.

”Renten er faldet ganske betydeligt i år, og der er tilmed yderligere rentefald i sigte. Efter røgen har lagt sig, og vi har set nogle små sprækker i de sorte skyer, kan vi dog stadig konstatere, at boligmarkedet fortsat står over for det samme grundlæggende problem - nemlig at boligerne fortsat er dyre i en historisk sammenligning,” siger Niels Rønholt.

Han venter dog også, at priserne fortsætter den nedadgående trend de kommende kvartaler. Også fordi flere tvangsauktioner og stigende ledighed lægger pres på priserne.

Læs også: Sommerhuse brager ned i pris