Historisk landsted begæret på tvangsauktion

Fra H.C. Andersens til nutidige bryllupsfester til en tvangsauktion.

Foto: itvang.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sydsjællandske avlsgård Christinelund har en lang historie, og nu skal et nyt kapitel muligvis skrives i Retssal J, Retten i Nykøbing Falster.

Landejendommen er nemlig begæret på tvangsauktion, oplyser Boligas tvangsauktionsside itvang.dk.

Og falder hammeren over de fredede rammer ved Præstø, kommer der nye ejere af avlsgården, der har haft besøg af hele nationens digterfader, H.C. Andersen, og hvor også menigmand uden de store fortælleevner har kunnet overnatte de senere år. Der bliver nemlig annonceret for bed and breakfast på landstedet, der er en alvsgård under Nysø Gods.

Dermed har man kunnet tage et kort ophold i de historiske rammer, hvor hovedhuset er opført i midten af 1800-tallet - tegnet af arkitekt Ferdinand Meldahl med Kunsthal Charlottenborg i København som et af de mere velkendte værker.

Grandios og magtfuld

Han tegnede stuehuset, der har hele 16 værelser, og som i fredningsteksten hos Slots- og Kulturstyrelsen beskrives som »en mindre, men meget karakterfuld herregård, hvis renæssanceinspirerede formsprog får bygningen til at virke både grandios og magtfuld.«

Det kommer indendøre blandt andet til udtryk ved, at fødderne skal træde rundt på parketgulve og sildebensparket, mens man kommer fra havestue til bibliotek - eller et af de andre mange rum i stuehuset på Christinelund.

Det er dog ikke alene det fredede stuehus, der ifølge Boliga hører med til ejendommen. Hele ti bygninger - og dertilhørende beskrivelser - kan man finde gennemgået i materialet hos itvang.dk.

Staldbygninger, chaufførfløj, hønsehus og et parcelhus er et par af de ejendomme, der er fundet plads til på den 72.000 kvadratmeter store grund.

Se Christinelund her