Historisk dårligt boligår i Danmark

2008 vil skrive sig ind i historiebøgerne som et af de værste i nyere tid.

Det var først og fremmest rentens optur, som satte boligpriserne under pres og fik den dårlige stemning fra 2007 til at rulle videre med endnu større styrke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Linda Henriksen

Den værste nedtur for boligejere i 20 år. Sidst prisen på boliger faldt mere end i 2008, var helt tilbage i 1987, da tæppet blev trukket hastigt væk under boligmarkedet af en yderst barsk kartoffelkur og skattereform.

De endelige tal for, hvor barsk et boligår 2008 ender med at blive, udsendes først et stykke ind i 2009.

Men hos realkreditten og ejendomsmæglerne lyder vurderingen, at priserne er faldet mellem fem og ti procent på landsplan. Det tal dækker dog over meget betydelige geografiske forskelle.

Flere steder i Nordsjælland og i andre af landets dyreste områder er priserne således faldet med omkring 20 procent. Det skal ses i forhold til, at priserne så sent som i 2006 steg med intet mindre end 20 procent på landsplan og op mod 30 procent i mange af landets dyreste kvarterer omkring København. Så en markant optur er drejet om til en betydelig nedtur.

»2008 har været et vanskeligt år med nogle af de største prisfald, vi har set længe,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Det er lektor i boligøkonomi på Copenhagen Business School i København, Jens Lunde, enig i. Han mener, at 2008 er  året, hvor fundamentet til en boligkrise blev støbt.

»2008 har på mange måder været et skidt år for boligmarkedet. I efteråret fik bankerne væsentlige problemer, som tvinger dem til mere forsigtig kreditvurdering og begrænsning af deres udlån  – også til boligejere,« siger Jens Lunde.

»Samtidig undervurderer statistikken formentlig prisfaldet, fordi de bedste huse med den bedste beliggenhed bliver solgt hurtigst,« tilføjer lektoren.

Tilbage bliver boliger, der kan blive ganske svære at sælge uden yderligere pris­reduktioner.

»Endvidere vil der være boligejere, der afstår fra at sælge, fordi den mulige pris ligger under deres gæld,« siger Jens Lunde.

Samtidig vurderer han, at markedet for investeringsejendomme og udlejning decideret er brudt sammen. Det kan give tab for bankerne, som i sidste ende får dem til at være endnu mere tilbageholdne med at låne penge ud.

Læs også: Boligbyrden har toppet

Cheføkonom i Realkredit Danmark Elisabeth Toftmann Asmussen, mener boligmarkedet i 2008 vil blive husket som året, hvor stemningen virkelig vendte. '

»Det gik op for folk, at priserne var alt for høje. Derfor er prisfaldet nu begyndt, og det vil fortsætte,« siger hun, og kalder boligmarkedet nu for »helt fastfrosset.«

Det er først og fremmest den stigende rente hen over 2008, der har sat boligpriserne under pres. Hvor der gennem det meste af 2007 »kun« skulle betales fem procent i årlig rente på et 30-årigt lån fra realkreditten, så kom renten op på syv procent i 2008. Det gør et lån til én million kroner omkring 15.000 kroner dyrere om året, mens lån uden afdrag er blevet op mod 20.000 kroner dyrere før skat.
I forhold til 2006, hvor renten var på hele fire procent, er udviklingen endnu værre, og også de korte renter, der bruges til fleks- og rentetilpasningslån, er skudt kraftigt i vejret, efter at de var helt nede på to procent for få år siden. De var i perioder gennem 2008 oppe over fem procent.

De aktuelle prisfald skyldes også, at priserne mange steder var kommet så højt op, at gruppen af købere blev mindre og mindre. Da priserne toppede, var det lige før, man skulle være bankdirektør med en millionindkomst for at få råd til en toværelses lejlighed i en mørk gade på Nørrebro i København.

Fortsat prisfald

Det var de stigende friværdier i Nordsjælland, der i mange tilfælde blev vekslet til forældrekøbte lejligheder, og som drev priserne så skyhøjt op. Men da udviklingen  vendte, forsvandt en stor købergruppe som dug for solen.

Med til at vende stemningen – især i København – har så også været et meget stort nybyggeri af andels- og ejerboliger. Tusindvis af lejligheder er skudt op især langs den københavnske havnefront, men også i Ørestaden og mange andre steder. Antallet af ejerboliger i den indre del af København er på ganske få år øget med en fjerdedel.

Samtidig er stemningen på boligmarkedet vendt fra det helt euforiske, hvor alle regnede med stigende priser og fortsat boligfest, til det modsatte, hvor der nu snakkes om prisfald, fare for tvangsauk­tioner og yderligere nedtur.

Chefanalytiker i Nykredit, Thomas Kyhl, mener tilmed, at boligmarkedet på det sidste har bevæget sig ind i en ny fase.

»Dansk økonomi er ramt af en vækstnedgang, der har vist at være hårdere end ventet. Udsigterne for 2009 tyder efter alt at dømme på negativ vækst og stigende ledighed. I forhold til et boligmarked, der i forvejen er i færd med en nedadgående tilpasning af priserne, vil det bidrage til fortsat faldende priser, som kan fortsætte helt frem til begyndelsen af 2010, inden markedet stabiliseres,« siger han.

Læs også: Her er boligpriserne faldet mest